Table of Contents:

  1. Hvad er betingelserne for erstatning uden for kontrakt?
  2. Hvad er forskellen på kontrakts og Deliktsansvar?
  3. Hvad er et ansvarsgrundlag?
  4. Hvilke overordnede ansvarsgrundlag findes der i dansk ret?
  5. Hvad er objektivt ansvar og hvor findes det?
  6. Hvad er de 4 erstatningsbetingelser?
  7. Hvor finder vi hovedsageligt reglerne om erstatning udenfor kontrakt?
  8. Hvad er hensynene bag culpareglen?
  9. Hvilke ansvarsgrundlag findes i dansk ret?
  10. Hvad er tabsbegrænsningspligt?
  11. Hvad er en Culpavurdering?
  12. Hvad betyder et objektivt ansvar?

Hvad er betingelserne for erstatning uden for kontrakt?

Ved erstatning uden for kontrakt, er der tale om en situation, hvor et erstatningskrav ikke kan føres tilbage til en aftale mellem den, som forvolder skaden, og den som lider tabet. I sådanne tilfælde skal de almindelige erstatningsbetingelser være opfyldt. Ansvarsgrundlaget kan enten være culpa eller objektivt.

Hvad er forskellen på kontrakts og Deliktsansvar?

Erstatningsansvaret uden for kontrakt benævnes også deliktsansvar. At ansvaret er “uden for kontrakt” refererer til, at der ikke er noget (relevant) aftaleforhold mellem parterne.

Hvad er et ansvarsgrundlag?

Ansvarsgrundlag. For at man kan kræve erstatning hos en anden kræver det et særligt grundlag – man kalder det et ”ansvarsgrundlag”. Som udgangspunkt bæres tabet, hvor det falder, hvilket betyder, at man skal påvise et ansvar eller have tegnet en forsikring, der dækker tabet, for at få en erstatning.

Hvilke overordnede ansvarsgrundlag findes der i dansk ret?

I dansk ret findes der foruden culpaansvar og objektivt ansvar også hovedsageligt to andre variationer af ansvarsgrundlaget: præsumptionsansvaret og principalansvaret. Præsumptionsansvaret indebærer en ansvarsskærpelse i forhold til det almindelige culpaansvar.

Hvad er objektivt ansvar og hvor findes det?

Objektivt ansvar er et erstatningsansvar for skader, som forvoldes, uden at skadevolderen har optrådt forsætligt eller uagtsomt. Med andre ord er der situationer, hvor man kan blive ansvarlig, selv om skaden sker ved et hændeligt uheld.

Hvad er de 4 erstatningsbetingelser?

Den fjerde erstatningsbetingelse er adækvans, som også betyder påregnelighed. Denne betingelse indebærer, at skaden skal have været en påregnelig følge af skadevolderens adfærd. Med dette menes, at skadevolder formentlig kunne forvente, at den konkrete skade ville indtræde, som følge af vedkommendes adfærd.

Hvor finder vi hovedsageligt reglerne om erstatning udenfor kontrakt?

Erstatning udenfor kontrakt er ikke fastlagt i nogen lovgivning, men derimod i retssædvane/retspraksis gennem den såkaldte culpa-regel. Erstatnings-ansvarsloven (EAL) bestemmer ikke, om der er et erstatningsansvar (ansvarsgrundlag), men derimod hvorledes et krav skal beregnes, fordeles.

Hvad er hensynene bag culpareglen?

Culpareglen er grundstenen i almindelig erstatningsret, der er ensbetydende med at man som person kan blive erstatningsansvarlig såfremt man har udvist uagtsomhed eller forsæt i skadessammenhæng, der er kausalitet i ens handling og skaden, skadens omfang burde være påregnelig, og der ikke er nogle objektive ...

Hvilke ansvarsgrundlag findes i dansk ret?

I dansk ret findes der foruden culpaansvar og objektivt ansvar også hovedsageligt to andre variationer af ansvarsgrundlaget: præsumptionsansvaret og principalansvaret. Præsumptionsansvaret indebærer en ansvarsskærpelse i forhold til det almindelige culpaansvar.

Hvad er tabsbegrænsningspligt?

Indenfor erstatningsretten gælder der en almindelig grundsætning om tabsbegrænsningspligt. Det betyder, at man som skadelidt har en pligt til at forsøge at begrænse sit tab. Ved manglende iagttagelse af tabsbegrænsningspligten, kan der ske modregning svarende til, hvad tabet kunne have været begrænset med.

Hvad er en Culpavurdering?

Culpavurderingen er en subjektiv ansvarsvurdering, som indebærer, at skadevolder skal have handlet culpøst. Et culpaansvar forudsætter således, at der er handlet ansvarspådragende, eller med andre ord, at der er noget at “bebrejde” skadevolder, typisk i form af en uagtsom eller forsætlig handling.

Hvad betyder et objektivt ansvar?

Et objektivt ansvar vil sige, at den der forvolder skade, er erstatningsansvarlig uanset om han har handlet forsætligt (med vilje) eller uagtsomt.