Table of Contents:

  1. Hvem foretager screening for livmoderhalskræft?
  2. Hvordan føles livmoderhalskræft?
  3. Kan lægen se livmoderhalskræft?
  4. Hvordan føles celleforandringer?
  5. Hvor tit underlivsundersøgelse?
  6. Hvornår skal man undersøges for livmoderhalskræft?

Hvem foretager screening for livmoderhalskræft?

Den praktiserende læge sender prøven til analyse på et laboratorium. Laboratoriet analyserer herefter prøven i et mikroskop for at se om dine celler er forandret. Prøvesvaret på screeningen sendes derefter til den læge, der har taget prøven.

Hvordan føles livmoderhalskræft?

Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen (også kaldet “et smear”) ved en gynækologisk undersøgelse. Celleprøven tages som regel med en træspatel eller en lille blød børste. Bagefter sendes celleprøven til et hospital, hvor den bliver undersøgt med et mikroskop for at finde eventuelle unormale celler.

Kan lægen se livmoderhalskræft?

Hvis du eller din læge har mistanke om, at du har livmoderhalskræft, undersøger lægen dig ved en gynækologisk undersøgelse. Finder lægen forandringer, sår eller knuder i livmoderhalsen, bliver du henvist til en gynækolog til yderligere undersøgelse.

Hvordan føles celleforandringer?

Celleforandringer i livmoderhalsen giver oftest ingen symptomer. Du kan altså ikke mærke noget. Celleforandringer kan kun blive opdaget ved en celleprøve fra livmoderhalsen ("screening"). Ved sværere celleforandringer og især ved livmoderhalskræft kan der komme pletblødninger ved samleje eller øget udflåd fra skeden.

Hvor tit underlivsundersøgelse?

Hvor ofte skal jeg besøge gynækologen? Der skal max. gå tre år mellem, at du indkaldes til en gynækologisk undersøgelse – og fem år, hvis du er fyldt 50. Formålet er at tage en celleprøve for at tjekke, om du har forstadier til livmoderhalskræft.

Hvornår skal man undersøges for livmoderhalskræft?

Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.