Table of Contents:

 1. Hvad er Blærehalsen?
 2. Hvad betyder Infravesikal obstruktion?
 3. Hvorfor Sjattisser jeg?
 4. Hvad er urin retention?
 5. Hvorfor får man urinretention?
 6. Hvad er blæresten?
 7. Hvad er ofte årsag til at ældre mænd har urinretention?
 8. Hvad er urodynamisk undersøgelse?
 9. Hvorfor kan jeg ikke tømme blæren?
 10. Hvad kan irritere blæren?
 11. Hvad sker der hvis man springer blæren?
 12. Hvad gør man ved urinretention?
 13. Hvad gør man hvis man ikke kan tømme sin blære?
 14. Hvordan fjernes blæresten?
 15. Hvorfor får man urinvejssten?

Hvad er Blærehalsen?

Symptomer på forstørret prostata Prostata – på dansk blærehalskirtlen – sidder lige under urinblæren ved blærehalsen, hvor den omslutter urinrøret. Med alderen er der risiko for, at prostata kommer til at trykke på urinrøret og gøre vandladningen besværlig. De hyppigste symptomer er derfor: Slap stråle.

Hvad betyder Infravesikal obstruktion?

Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS) udgør en samlet betegnelse for en række vandladningssymptomer på baggrund af forskellige patologiske forhold i og uden for de nedre urinveje (tabel 1). Symptombilledet er typisk forårsaget af infravesikal obstruktion og kan manifestere sig hos begge køn.

Hvorfor Sjattisser jeg?

Hvis nyrerne er syge, kan der produceres mere urin end de normale 1,5 til 2 liter. Hvis personen drikker meget, kan man se det samme, og det kan forårsage overaktiv blære. Store doser vanddrivende medicin vil give lignende gener.

Hvad er urin retention?

Definition. Akut urinretention: Er en tilstand med pludselig opstået manglende evne til at lade vandet, som er smertefuld og kræver behandling med kateter. Kronisk urinretention: Er smertefri retention forbundet med øget rest urin volumen.

Hvorfor får man urinretention?

Urinretention kan skyldes en blokering i urinvejene, en svag blæremuskel eller en neurogen tilstand, f. eks. multipel sclerose, en rygmarvsskade eller spina bifida, som alle vil forstyrre signalerne mellem hjernen og blæren og medføre, at urinvejssystemet ikke fungerer korrekt.

Hvad er blæresten?

Blæresten (cystolithiasis) dannes ved, at der udfældes salte og dannes konkrementer/sten i blæren. Her bliver de typisk liggende og kan blive opholdssted for urinvejsbakterier. Nogle personer har enkelte blæresten, mens andre har samlet en lille "grusgrav".

Hvad er ofte årsag til at ældre mænd har urinretention?

Urinretention kan skyldes en blokering i urinvejene, en svag blæremuskel eller en neurogen tilstand, f. eks. multipel sclerose, en rygmarvsskade eller spina bifida, som alle vil forstyrre signalerne mellem hjernen og blæren og medføre, at urinvejssystemet ikke fungerer korrekt.

Hvad er urodynamisk undersøgelse?

En urodynamisk undersøgelse er en undersøgelse af de nedre urinveje - blæren og urinrøret. Formålet er at måle: Trykket i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning. Hvor meget blæren kan rumme.

Hvorfor kan jeg ikke tømme blæren?

Overløbsinkontinens (hyppige eller konstante dryp af urin) skyldes en manglende evne til at tømme blæren og forekommer hos personer med en beskadiget blære, blokeret urinrør eller neurologisk skade. Overløbsinkontinens kan føles som om, blæren aldrig tømmes helt.

Hvad kan irritere blæren?

Irritation af blæren Irritation på indersiden af blæren kan føre til følelsen af vandladningstrang. En årsag kan være en urinvejsinfektion, hvor bakterier irriterer slimhinden på blærens inderside. Nogle drikke, såsom kaffe og energidrikke, indeholder stoffer, der også kan forårsage irritation.

Hvad sker der hvis man springer blæren?

En sprængt blære kan behandles Hvis en blære sprænger, løber urinen ud i bughulen. Det er smertefuldt, men typisk ufarligt, fordi lægerne i dag efterfølgende kan pumpe væsken ud og lappe skaden. Hvis urinen ikke bliver pumpet ud, kan det give alvorlige infektioner.

Hvad gør man ved urinretention?

Intermitterende selvkateterisering
 1. Patienter med kronisk urinretention, specielt med neurogen blære, bør håndtere tilstanden med intermitterende selvkateterisering.
 2. Denne behandling reducerer risikoen for komplikationer som nyresvigt, skader på øvre urinveje, skader på urethra og urosepsis.
11. jan. 2022

Hvad gør man hvis man ikke kan tømme sin blære?

Det er da muligt, at du ikke kan hjælpes med en operation, men i det mindste bør du have en vejledning i, hvornår og hvor ofte din blære skal tømmes med et kateter. Så mit råd er klart: Opsøg din læge og blive henvist til en urologisk afdeling.

Hvordan fjernes blæresten?

Blæresten
 1. Fjernelse ved hjælp af kikkert via urinrøret (sten op til 3 cm i diameter). Operationen foregår i fuld bedøvelse. ...
 2. Sten mellem 3-5 cm fjernes ved hjælp af en lidt større kikkert. ...
 3. Sten over 5 cm fjernes normalt ved en åben operation, hvor man går ind med et snit over skambenet.

Hvorfor får man urinvejssten?

Hvorfor får man urostomi? Den hyppigste årsag er kræft i blæren, som derfor også skal fjernes. Andre årsager kan være en meget dårlig blærefunktion eller i yderst sjældne tilfælde en medfødt misdannelse af blæren.