Table of Contents:

  1. Kan man blande hermeneutik og fænomenologi?
  2. Hvorfor vælge hermeneutisk tilgang?
  3. Hvad er væren i verden?
  4. Hvordan bruger man hermeneutik?
  5. Hvad er en livsverden?

Kan man blande hermeneutik og fænomenologi?

Fænomenologien er velegnet, hvis man vil undersøge menneskers levede erfaringer af et givent fænomen og på den baggrund give en beskrivelse af det pågældende fænomen. Med en hermeneutisk tilgang er det muligt at gå bag om en tekst, et udsagn eller en handling for at opnå en øget forståelse af det undersøgte fænomen.

Hvorfor vælge hermeneutisk tilgang?

Hermeneutik er en filosofisk, humanistisk og metodisk disciplin, der handler om forståelse og (selv)fortolkning. Med denne tekst, får du et indblik i, hvordan dit empiriske arbejde altid vil være præget af dine forforståelser og dermed ikke kan være objektiv og neutral.

Hvad er væren i verden?

For eksistentiel fænomenologi er væren-i-verden det mest grundlæggende forhold ved mennesket, dets altid tilstedeværende og ufravigelige relation til (noget i) verden (understreget af bindestregerne), dvs.

Hvordan bruger man hermeneutik?

'Hermeneutik' kan betyde to ting:
  1. En måde, som vi filosofisk kan forstå verden på: Vi fortolker altid vores omgivelser, når vi tænker, oplever eller gør noget.
  2. En metode, som vi kan bruge, når vi skal fortolke en film, en social sammenhæng, et stykke musik eller noget helt fjerde.
15. feb. 2012

Hvad er en livsverden?

Livsverden er et begreb indført af den tyske filosof Edmund Husserl som betegnelse for den førvidenskabelige erfaringsverden. Livsverdenen omfatter ifølge Husserl de invariante, kultur- og teoriuafhængige træk ved verden: former, farver, dufte, elementære årsagssammenhænge mv.