Table of Contents:

  1. Er det lykkedes jer?
  2. Er vi lykkedes?
  3. Hvad betyder indsættelse?
  4. Hvad er et oprør?
  5. Hvad er en sejr?
  6. Hvad er et opgør?

Er det lykkedes jer?

Ikke længere kun passiv Det har tidligere været sådan, at “lykkes/lykkedes” kun kunne bruges i passiv form uden subjekt. Med tiden er det dog blevet accepteret sprogbrug, at nogen lykkes/lykkedes med noget. Tidligere var det kun accepteret, at noget lykkes/lykkedes for nogen. Missionen lykkedes for ham.

Er vi lykkedes?

Det er lykkedes/var lykkedes (som også er lidt fortidigt ...) har samme form som datid. At lykkes har til gengæld samme form som nutid. Det kan du måske huske ved tænke på andre udsagnsord på -s, som fx "at skændes, vi skændes".

Hvad betyder indsættelse?

det at anbringe noget inden i noget andet eller på et sted som er afgrænset af rammer, kanter, marginer, overgange el. lign.

Hvad er et oprør?

det at en person eller gruppe rejser sig i protest mod en autoritet, en fremherskende opfattelse, en vedtagen norm el. lign. Frihedskæmperne under Anden Verdenskrig gjorde oprør mod en besættelsesmagt AalbSt1984.

Hvad er en sejr?

Sejr (også stavet Sejer, Seier eller Seir. Fra Siger) er et personnavn, som kan anvendes som enten efternavn eller drenge fornavn.

Hvad er et opgør?

det at opgøre et regnskab olgn.; opgørelse (1.1); ogs. om resultatet, slutsummen, facit. 7 + 1, hvis Opgør (Resultat) er 8.