Table of Contents:

  1. Hvordan går ozonlaget i stykker?
  2. Hvordan nedbrydes ozon af CFC-gasser?
  3. Hvor er atmosfæren?
  4. Hvordan dannes ozon i stratosfæren?
  5. Hvad bruger man i stedet for CFC gasser?

Hvordan går ozonlaget i stykker?

I 1980'erne fandt man ud af at menneskets udledning af CFC-gasser (især fra køleskabe) var årsagen til ozonhullerne. CFC står for Chloro-Fluoro-Carbon, det er altså en gruppe af kemiske forbindelser, der består af klor. Klor fra CFC-gasserne kan løsrive sig og nedbryde ozon (O3) i atmosfæren til ilt (O2).

Hvordan nedbrydes ozon af CFC-gasser?

De nedbrydes af UV-stråling ved en reaktion med ozon, og gendannes til en CFC-gas under dannelse af O2. Denne cyklus kan i løbet af kort tid nedbryde en stor mængde ozon. Effekten af den allerede eksisterende CFC-gas i atmosfæren begynder først at aftage om 30-50 år, fordi nedbrydningen af gasserne tager lang tid.

Hvor er atmosfæren?

Tæt på planetens overflade er atmosfæren relativ tæt. På Jorden ligger tre fjerdedele af atmosfærens masse inden for en afstand af 11 kilometer fra Jordens overflade. Atmosfæren bliver mindre tæt og forsvinder til sidst helt, når man bevæger sig længere og længere væk fra jordoverfladen.

Hvordan dannes ozon i stratosfæren?

Hvordan dannes ozonlaget? Ozon dannes i atmosfæren, når kortbølget ultraviolet lys fra solen får iltmolekyler (O2) til at dele sig i iltatomer (O), som derefter genforener sig med ilt til ozon (O3). Ozon både dannes og nedbrydes naturligt ved solens stråling.

Hvad bruger man i stedet for CFC gasser?

Til gengæld vokser koncentrationen af de stoffer (HCFC'er og HFC'er), der erstatter CFC-gasserne. HCFC'er er mindre skadelige over for ozonlaget, men mange HCFC'er og HFC'er er effektive drivhusgasser.