Table of Contents:

  1. Kan man gå i bad med stomi?
  2. Hvad gør man med en fyldt stomipose?
  3. Hvad skal man være opmærksom på ved stomi?
  4. Hvorfor lugter stomi?
  5. Hvilke Stomier findes der?
  6. Hvad er Ballooning?
  7. Hvad er stomi ILEO og kolostomi?
  8. Hvilke stomier findes der?

Kan man gå i bad med stomi?

Brusebad og karbad vil ikke skade hverken stomien eller dit stomiprodukt, så du kan bade med eller uden dit stomiprodukt, som du har lyst til – så længe du husker at holde sæbe, olier og cremer langt væk fra stomien. Lad stomien og huden omkring tørre helt, inden du påsætter et nyt stomiprodukt.

Hvad gør man med en fyldt stomipose?

Hvad gør jeg med luft i posen? Alle stomiposer har indsvejset et kulfilter, så noget af den luft, som tarmen producerer, kan udledes. For at kulfilteret fungerer optimalt, er det vigtigt at skifte posen dagligt. Kulfilteret fungerer ikke så godt efter 24 timer.

Hvad skal man være opmærksom på ved stomi?

Din stomi vil være fugtig og have rød farve og vil stikke ud fra din mave. Den kan være meget hævet til at begynde med, men vil aftage i størrelse med tiden – normalt 6 til 8 uger efter operationen. En stomi har en rød farve. Det skyldes, at det er en slimhinde, ligesom slimhinden i din mund.

Hvorfor lugter stomi?

Kul kan neutralisere lugten som stammer fra de bakterier din tarm laver som led i fordøjelsen. Hvis du opdager din pose bliver som en ballon kan det skyldes du danner mere luft (måske på grund af kosten) end du kan udlede. Det kan også være, at afføringen er tynd og derfor gør kulfilteret fugtigt, så det stopper til.

Hvilke Stomier findes der?

De tre stomityper er: Kolostomi, ileostomi og urostomi. Ved en kolostomioperation føres en del af tyktarmen ud gennem bugvæggen, hvor den danner en stomi (en åbning). En kolostomi placeres ofte i kroppens venstre side af maven, men kan også i nogle tilfælde placeres i højre side.

Hvad er Ballooning?

Ballooning af tyggegummi Diverse former for kål, broccoli og løg er kendt for at give 'luft i maven' og dermed også i stomiposen. Krydret mad kan også sætte gang i systemet, ligesom man bør tænke over sit indtag af sukker, sukkerholdige drikke, alkohol og drikke med kulsyre (bobler).

Hvad er stomi ILEO og kolostomi?

Der anvendes forskellige benævnelser af stomien, afhængig af hvilket organ den kommer fra: Kolostomi betegner en åbning til tyktarmen, som almindeligvis er fra sigmoideum eller transversum. Ileostomi betegner en åbning fra tyndtarmen (ileum). Hvis den udgår fra den øverste del af tyndtarmen, betegnes den jejunostomi.

Hvilke stomier findes der?

De tre stomityper er: Kolostomi, ileostomi og urostomi. Ved en kolostomioperation føres en del af tyktarmen ud gennem bugvæggen, hvor den danner en stomi (en åbning). En kolostomi placeres ofte i kroppens venstre side af maven, men kan også i nogle tilfælde placeres i højre side.