Table of Contents:

  1. Hvad er kimtal i vand?
  2. Hvad er Kim tal et udtryk for?
  3. Hvad er coliforme bakterier i drikkevand?
  4. Hvad er kimtal i mælk?
  5. Hvor kommer colibakterier fra?
  6. Hvad hedder instrumentet der kan måle antallet af bakterier i rå mælk?
  7. Hvorfor analyseres mælken for frysepunkt?

Hvad er kimtal i vand?

Kimtal er indholdet af mikroorganismer. Kimtal bruges til en generel vurdering af den hygiejniske kvalitet af drikkevandet i en vandanalyse. Et forhøjet kimtal kan derfor være tegn på en forurening og dermed en forringelse af drikkevandskvaliteten eller tyde på tilstedeværelsen af evt. sygdomsfremkaldende bakterier.

Hvad er Kim tal et udtryk for?

Hvad er kim og kimtal i mælken Kim er et andet ord for bakterier. Kimtallet eller total kim angiver antallet af bakterier pr. ml. mælk.

Hvad er coliforme bakterier i drikkevand?

Termotolerante coliforme bakterier er ikke i sig selv sygdomsfremkaldende, men en forurening med disse bakterier tyder på en frisk forurening af drikkevandet, der stammer fra husspildevand, dyregødning eller lig- nende. Også disse bakterier kan fjernes ved kogning, men årsagen skal findes.

Hvad er kimtal i mælk?

Kimtallet er total antal bakterier i mælken. Som udgangspunkt har god mælk et kimtal på maksimalt 5.000 cfu/ml. Er kimtallet højere kan der være et problem med malkehygiejnen eller mælken kan have været opbevaret forkert.

Hvor kommer colibakterier fra?

De fleste bakterier af arten Escherichia coli (colibakterier) er naturligt forekommende bakterier i menneskers og dyrs tarme og forårsager dermed ikke sygdom. Visse grupper af E. coli kan dog forårsage forskellige former for infektion.

Hvad hedder instrumentet der kan måle antallet af bakterier i rå mælk?

Ved flowcytometri er vi i stand til at måle mælkens celletal. Celletallet er et udtryk for koens sundhed, og en besætning hvis celletal er over 200.000 celler/ml har med stor sandsynlighed én eller flere køer med subklinisk mastitis. Kimtallet er total antal bakterier i mælken.

Hvorfor analyseres mælken for frysepunkt?

Mælkens frysepunkt er ret stabilt og ligger altid lidt under 0⁰C, men varierer dog indenfor et snævert interval. Det er lavere end frysepunktet for vand pga. indholdet af salt, laktose og andre komponenter. Mejerierne måler frysepunktet en gang om ugen på tankmælksprøver som en indikator for, om der er tilsat vand.