Table of Contents:

  1. Hvordan bestemmes der i EU-parlamentet?
  2. Hvordan kommer man ind i EU Kommissionen?
  3. Hvem er med i EU-parlamentet?
  4. Hvor mange medlemmer er der i Ministerrådet og hvordan vælges de?
  5. Hvornår var der sidst valg til Europa-Parlamentet i Danmark?

Hvordan bestemmes der i EU-parlamentet?

Europa-Parlamentet har 705 medlemmer, der er valgt i det udvidede EU's 27 medlemsstater. Siden 1979 er medlemmerne blevet valgt ved almindelige direkte valg for en femårig periode. Hvert land bestemmer selv, hvordan valget skal foregå, men der skal sikres ligestilling mellem kønnene og hemmelig afstemning.

Hvordan kommer man ind i EU Kommissionen?

En af de 28 kommissærer er Kommissionsformand, udpeget af Det Europæiske Råd og valgt af EU-Parlamentet. EU-Rådet nominerer derefter de andre 27 medlemmer af kommissionen i samråd med den nominerede kommissionsformand, og de 28 medlemmer skal derefter, som samlet gruppe, godkendes af EU-Parlamentet.

Hvem er med i EU-parlamentet?

Parlamentet har 705 medlemmer, heraf 14 danske. Sammen med Rådet for Den Europæiske Union (Rådet) danner EU-parlamentet den lovgivende magt i EU.

Hvor mange medlemmer er der i Ministerrådet og hvordan vælges de?

Består af en kommissær fra hvert medlemsland. Kommissæren er udpeget af regeringen. Stiller forslag til ny lovgivning og kontrollerer, at medlemslandene overholder EU's love og regler. Består af 751 medlemmer, der alle er valgt direkte af borgerne i deres hjemlande.

Hvornår var der sidst valg til Europa-Parlamentet i Danmark?

maj 2019. Det var det niende direkte valg til parlamentet (det første var i 1979). Den danske etape af valget blev afholdt den 26. maj.