Table of Contents:

  1. Hvad gør buffer?
  2. Hvilke buffere har vi i kroppen?
  3. Hvorfor er det vigtigt at pH holdes konstant i blodet?
  4. Hvordan laver man et bjerrumdiagram?
  5. Hvad gælder i ækvivalenspunktet ved titrering af en syre med en base?
  6. Hvorfor får man alkalose?

Hvad gør buffer?

En buffer (puffer) er inden for kemi betegnelsen for en blanding af en syre og dens korresponderende base, som modstår pH-ændringer. En buffer-opløsning er en opløsning, som indeholder molekyler, der formindsker pH-ændringer forårsaget af syre- eller basetilsætning.

Hvilke buffere har vi i kroppen?

Blodet opretholder pH-værdien via et buffersystem (stødpuder), som består af bicarbonat, kulsyre og plasmaproteiner. En buffer/stødpude: et stof, der kan opføre sig både som en syre og en base, afhængig af hvad behovet er i kroppen.

Hvorfor er det vigtigt at pH holdes konstant i blodet?

Det er vigtigt for kroppen at opretholde den rette balance mellem syre og baser og et sundt pH-interval for blod og væv (pH mellem 7,37-7,45). Lungerne og nyrerne styrer balancen mellem syrer og baser ret stramt ved at udskille overskydende mængder syrer eller baser fra kroppen.

Hvordan laver man et bjerrumdiagram?

For at optegne et bjerrumdiagram må pufferligningen omskrives så forholdet mellem ionerne i et korresponderende syre/basepar kun udtrykkes ved syrens koncentration, dette gøres med syrebrøken. Tallet der opnås ligger mellem nul og et.

Hvad gælder i ækvivalenspunktet ved titrering af en syre med en base?

Når mængden af syre ækvivalerer med mængden af base, svarende til f. eks. at det antal mol base, der er tilsat fra buretten (titratoren), er lig med det antal mol syre, som fra starten var i titranden, er det såkaldte ækvivalenspunkt nået.

Hvorfor får man alkalose?

De hyppigste årsager er tab af ventrikelsekret, behandling med lactat- eller acetatholdige væsker og diuretisk behandling.