Table of Contents:

  1. Hvad gør hvidt brød ved kroppen?
  2. Hvad er det sundeste brød?
  3. Hvorfor feder hvidt brød?
  4. Hvor meget brød må man spise om dagen?
  5. Hvorfor er lyst brød usundt?
  6. Hvilken type mel er sundest?
  7. Hvad er sundest knækbrød eller rugbrød?
  8. Er ristet brød sundt?
  9. Er havregryn sundere end hvedemel?

Hvad gør hvidt brød ved kroppen?

Når vi spiser mad, der indeholder forarbejdede eller simple kulhydrater, som eksempelvis hvidt brød, så nedbryder fordøjelsessystemet kulhydraterne til sukkerstoffer, der rejser fra tarmen og ind i blodet. Det forårsager en stigning i blodsukkerniveauerne, som foranlediger bugspytkirtlen til at udskille insulin.

Hvad er det sundeste brød?

Nu viser ny forskning fra Harvard Health, at en mere ukendt form for brød er den sundeste. Her er tale om brød, der er bagt med mel af spirede korn. De mange sundhedsfordele fra spirede korn skyldes, at spiringsprocessen gør det muligt for kroppen at optage flere af de gode næringsstoffer i korn.

Hvorfor feder hvidt brød?

Nej, isoleret set feder brød ikke, siger klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen. ”Der er ikke enkeltvis noget, der feder, heller ikke brød. Om man tager på, afhænger af, hvor mange kalorier ens mad indeholder, og om man spiser mad med flere kalorier, end man forbrænder.”

Hvor meget brød må man spise om dagen?

Hvad kan jeg spise for at få de 75 gram fuldkorn om dagen? 75 gram fuldkorn er anbefalingen for voksne danskere. Anbefalingen til børn imellem 4-10 år lyder på 40-60 gram om dagen. Men som voksen kan du eksempelvis spise 1-2 skiver rugbrød og en lille portion havregryn om dagen for at komme op på det niveau.

Hvorfor er lyst brød usundt?

Lyst brød kan være lige så sundt som groft, skriver flere medier, fordi et forsøg har vist, at nogle menneskers blodsukker stiger mindre, når de spiser lyst brød, end når de spiser groft. Forskere maner dog til ro: Der er stadig evidens for, at det grove er sundest.

Hvilken type mel er sundest?

Det sundeste mel er derfor fuldkornsmel, som defineres ved, at hele kernen er anvendt. Det kan være i form af det hele korn som for eksempel rugkerner, hvedekerner eller havregryn, men fuldkorn kan sagtens være forarbejdet til for eksempel grahamsmel. Det, der betyder noget, er, at hele kornet er anvendt.

Hvad er sundest knækbrød eller rugbrød?

Knækbrød kan være lige så sundt som fuldkornsrugbrød. Men ligesom med andre brød gælder det om at læse deklarationen grundigt. De sundeste knækbrød indeholder 100 procent fuldkorn. Flere knækbrød på markedet lever op til det krav.

Er ristet brød sundt?

Det sker der med brødet, når du rister det Men til spørgsmålet, om det er sundt, er svaret faktisk både-og. Når du rister, steger eller bager mad med mange kulhydrater som fx brød, dannes stoffet akrylamid, som mistænkes for at øge risikoen for kræft. Samtidig fordufter nogle af vitaminerne i brødet.

Er havregryn sundere end hvedemel?

Havre indeholder nemlig slet ikke gluten. Men på grund af opblanding på markerne, eller krydskontaminering med andre kornsorter ved høstning, kan almindelige havregryn alligevel indeholde gluten. Men indholdet er altså meget lavere end i fx hvedemel – eller spelt, som ofte beskrives som det ”sunde” mel.