Table of Contents:

  1. Hvad er Mendels 2 lov?
  2. Er det genetisk at kunne rulle med tungen?
  3. Hvad kan man bruge et Krydsningsskema til?
  4. Hvad er et Udspaltningsforhold?
  5. Hvad betyder Fænotyper?
  6. Hvad er en genotype?
  7. Hvor mange Fænotyper optræder i Mendels 2 lov?
  8. Hvad er udspaltning?
  9. Hvilken genotype kan du have?
  10. Hvad er forskellen på et dominant og et recessivt gen?
  11. Hvad er forskellen på homozygot og heterozygot?
  12. Hvad er en genetisk fænotype?

Hvad er Mendels 2 lov?

Mendels 2. lov handler om nedarvning af mere end ét gen. Loven siger, at alleler i forskellige genpar fordeles til kønsceller uafhængigt af hinanden. Forskellige egenskaber nedarves derfor uafhængigt af hinanden fra forældre til afkom.

Er det genetisk at kunne rulle med tungen?

Det at kunne rulle tungen til et U, er en autosomal dominant egenskab. Allelen kan kaldes A. tungen til et U? forældrepar, hvor begge kan rulle tungen til et U.

Hvad kan man bruge et Krydsningsskema til?

I forbindelse med arvegang bruges ofte det billedlige Punnett square (krydsningsskema) til at overskueliggøre arvegangen.

Hvad er et Udspaltningsforhold?

Lav krydsningsskemaet og notér udspaltningsforholdet. Nogle fænotyper skyldes mutationer, som kan være koblede på kromosomerne. De sidder på samme kromosom, og det betyder, at de vil nedarves sammen, når der dannes kønsceller i meiosen. Koblede gener nedarves ikke uafhængigt, og de opfylder derfor ikke Mendels 2.

Hvad betyder Fænotyper?

Fænotypen (fremtoningspræget) er summen af de egenskaber hos et individ, der kan iagttages ved fotografering, måling og vejning m.m. Det er modsat genotypen (anlægspræget eller arvelighedspræget), som er den information, som ligger i generne.

Hvad er en genotype?

Genotype: En organismes genetiske sammensætning. Det vil sige en oplistning af organismens gener incl de mutationer, de rummer. Ofte er det kun den ene af det enkelte gens alleler, der påvirker det vi ser eller måler. Dette gen kaldes dominant og det andet vigende (recessivt).

Hvor mange Fænotyper optræder i Mendels 2 lov?

Afkommet af F1 generationen kaldes F2 generationen og har 4 forskellige fænotyper og 9 forskellige genotyper.

Hvad er udspaltning?

Genotype og nedarvning Et afkoms genotype er dog ikke entydigt bestemt af forældrenes genotyper, eftersom forskellige afkom ikke altid vil arve kopier af de samme af forældrenes gener. Dette fænomen kaldes udspaltning.

Hvilken genotype kan du have?

Co-dominans
Allel fra forælder 1Allel fra forælder 2Genotype
AOAO
ABAB
BBBB
BOBO
2. okt. 2018

Hvad er forskellen på et dominant og et recessivt gen?

Allelen er dominant hvis den bestemmer det fænotypiske udtryk, mens den er recessiv, hvis den kan skjules bag en dominant allel og dermed kun udtrykkes, idet to ens recessive alleler forekommer samtidigt (såkaldt homozygoti).

Hvad er forskellen på homozygot og heterozygot?

En homozygot er en organisme, som bærer to ens udgaver af et givet gen, dvs. har modtaget ens alleller fra de to forældre i et givet locus. En homozygot har altså den samme allel på de to homologe kromosomer modsat en heterozygot, der har to forskellige genudgaver.

Hvad er en genetisk fænotype?

Det observerbare resultat af individets genotype kaldes fænotype. Eksempler på fænotype er højde, øjenfarve eller blodtype. Fænotypen er både et resultat af genotypen, men der er også mange andre faktorer, der har indflydelse på fænotypen.