Table of Contents:

  1. Er fregner en genfejl?
  2. Er fregner modermærker?
  3. Er man født med fregner?
  4. Hvordan fjerne fregner i ansigtet?
  5. Kan ikke få sol i ansigtet?
  6. Hvad er årsagen til leverpletter?
  7. Hvad er skønhedspletter lavet af?
  8. Er fregner genetisk?
  9. Kan man komme af med fregner?

Er fregner en genfejl?

Ingen er født med fregner. Fregnerne opstår, fordi hudens pigmentceller øger produktionen af brunt pigment, når huden bliver udsat for solens uv-stråler. Det brune pigment ophober sig i små pletter, som vi kalder fregner. Fregnerne kommer typisk i ansigtet, men kan opstå alle steder, hvor huden får meget sol.

Er fregner modermærker?

Hvad er forskellen på fregner og skønhedspletter/modermærker? Hvor fregner er akkumulationen af granula fra melanocytter, er skønhedspletter og modermærker (også kaldet nævi) akkumulationen af selve melanocytterne. Der findes altså en større celletæthed af netop denne celletype, de steder hvor man har et modermærke.

Er man født med fregner?

Ingen er født med fregner, men de begynder normalt at udvikle sig i barndommen og forsvinder nogle gange i løbet af voksenalderen, som vi bliver ældre. Bare rolig, hvis dine fregner falmer om vinteren og bliver mørkere om sommeren – dette er helt normalt.

Hvordan fjerne fregner i ansigtet?

Med laser kan du komme fregner og pigmentpletter til livs. IPL-laseren er en effektiv behandling mod de mørke pletter.

Kan ikke få sol i ansigtet?

Årsagen er solen og for meget solbadning. Og du bør naturligvis undlade at solbade mere, men tage en pause og derved undgå at huden bliver rød og at du bliver rød i hovedet. Hvis du gerne vil have farve i ansigtet (og på kroppen), så vil jeg stærkt anbefale dig at bruge selvbruner som ikke nedbryder din hud.

Hvad er årsagen til leverpletter?

Årsagen er stærk og/eller langvarig udsættelse for sol. Det ultraviolette sollys påvirker pigmentcellerne i huden (melanocytterne), således at der pletvis produceres mere farvestof, melanin, i huden. Selv om betegnelsen "leverpletter" bruges populært, har tilstanden intet med leversygdom at gøre.

Hvad er skønhedspletter lavet af?

Alle mennesker har lige mange melanocytter i huden, uanset om man er mørk eller lys. Men de steder, hvor man har et modermærke, er der en ophobning af de mørke celler, melanocytterne. Modermærker, som dukker op i huden, skyldes en kombination af medfødte egenskaber og graden af udsættelse for ultraviolet lys.

Er fregner genetisk?

Hvor disponeret man er for at få fregner er genetisk bestemt. Selve fregnerne opstår ved udsættelse for sollys. Processen er den samme som fører til solbrændthed. Fregner i sig selv er ikke farlige, men mennesker med lys hud er mere udsat for solskoldning og hudkræft.

Kan man komme af med fregner?

Fregner (efelider) er små brune pletter, som optræder på soludsatte områder, typisk på næse, kinder, håndrygge, arme og øverste del kroppen. Ses hos personer med lysfølsom hudtype. De forvinder eller aftager i farve om vinteren. Fregner kan være charmerende, men hvis generende fjernes de nemt med laserterapi.