Table of Contents:

 1. Er maling lugt farlig?
 2. Kan maling lugte råddent?
 3. Hvor længe kan maling lugte?
 4. Kan man lakere ovenpå akrylmaling?
 5. Hvordan kan man fjerne lugt fra maling?
 6. Hvad er Lakmaling?
 7. Hvorfor lugter min maling?
 8. Hvordan ser man om maling er for gammel?
 9. Hvad er Dispersionsmaling?
 10. Hvad er silikat maling?
 11. Hvad er Akryllak?
 12. Kan man male med akryl på træ?
 13. Kan eddike opløse maling?

Er maling lugt farlig?

Mange danske og internationale institutioner har målt på, hvor mange flygtige kemikalier, såkaldte VOC-stoffer, der bliver hængende i hjemmet og kan forsage allergiske reaktioner, hovedpine og kvalme efter maling.

Kan maling lugte råddent?

Er du i tvivl om du har opbevaret malingen rigtigt, kan du tjekke holdbarheden ved at lugte til malingen. Gammel maling vil som regel lugte råddent. Den dårlige lugt betyder, at malingen ikke længere fungerer optimalt og skal kasseres, da det kan gå ud over farven og hærdningen.

Hvor længe kan maling lugte?

Hvis du har malet på tapet, kan det være nødvendigt at hive tapetet ned for at få lugten helt væk. Men som oftest vil lugten forsvinde efter nogle uger, når malingen er tørret.

Kan man lakere ovenpå akrylmaling?

Som hovedregel gælder det, at vandbaseret alkydmaling kan bruges på oliebaseret akrylmaling, men du kan omvendt ikke bruge oliebaseret alkydmaling på vandbaseret akryl. Så hvis du ikke ved hvilken type maling, der oprindeligt et malet med, vil du altid kunne bruge alkydmaling ovenpå på eksisterende maling.

Hvordan kan man fjerne lugt fra maling?

De fleste kender tricket med eddike og røg. Hvis man ikke bryder sig om lugten af nymalede vægge, kan man anvende eddike på samme måde som med røg. Stil en skål med eddike i rummet, og det fjerner lugten.

Hvad er Lakmaling?

Lak maling er oftest en gennemsigtig opløsning, der består af et harpiks eller pigment, samt et flygtigt opløsningsmiddel, såsom terpentin, sprit eller vand. Lak maling benyttes til at overfladebehandle træ, metal og endda beton.

Hvorfor lugter min maling?

Ja, maling kan godt blive for gammel. Du er ikke i tvivl, hvis din maling er for gammel, for så lugter den virkelig fælt – ligesom for gammel mælk. Malingen er i bund og grund rådden, og det kan man godt lugte på den. Hvis der er mug på malingen, er den helt sikkert også for gammel, og så skal du smide den ud.

Hvordan ser man om maling er for gammel?

Maling får en forfærdelig, rådden lugt, når den bliver for gammel, og det er en lugt, som sjældent vil gå ubemærket hen. Ligger der et vandigt lag oven på malingen, eller er malingen tyk i bunden, er det ikke noget, der skal afholde dig fra at anvende malingen.

Hvad er Dispersionsmaling?

Dispersionsmaling, maling, hvori bindemiddel, pigment mv. er dispergeret i vand.

Hvad er silikat maling?

Silikatmaling findes både til brug på udendørs og indendørs vægge, og er en såkaldt diffusionsåben maling, som bevirker at murværket får mulighed for at ”ånde”, og dermed slippe af med fugt i væggene, hvilket betyder et bedre og sundere indeklima. Silikatmaling hæfter bedst på rene, tørre, mineralske underlag.

Hvad er Akryllak?

Akryl lak bliver betegnet som miljøvenlig lak. Denne type lak er bedst til lyse træsorter, såsom ask, birk, fyr og bøg. Ved denne type lak kan der forekomme fiberrejsning, hvor en slibning kan blive nødvendig før yderlig lakering. Ved behandling med denne type lak skal er påføres et tykt lag.

Kan man male med akryl på træ?

Plastmaling, som også kaldes akrylmaling, hører til de mest anvendte malinger både udendørs og indendørs. Plastmaling fås i forskellige udgaver til både udvendige og indvendige overflader og til overflader der er pudset, tapetseret eller spartlet samt til træværk eller træprodukter.

Kan eddike opløse maling?

Når al malingen er fjernet, skal materialet rengøres. Det er vigtigt, at du til sidst vasker med vand tilsat eddikestyre. Her skal du bruge 2 liter vand til ¼ liter eddikesyre. Den brune sæbe er nemlig basisk og det er derfor vigtigt, at processen bliver neutraliseret med eddikesyre.