Table of Contents:
- Hvor længe holder langtidsholdbar mælk?
- Hvordan lavede man mælk i gamle dage?
- Hvordan laver man mælke?
- Er langtidsholdbar mælk sundt?
- Hvordan kommer mælk i karton?
- Hvornår begyndte man at lave skummetmælk?
Hvor længe holder langtidsholdbar mælk?
120 °C i få sek. hvilket bruges til
langtidsholdbar mælk, cacaomælk osv.), så er årsagen, at
mælken skal holde sig i 3-4 mdr.
Hvordan lavede man mælk i gamle dage?
I
gamle dage blev køerne malket i hånden og
mælken bragt i mælkejunger med vogn ud til de små mejerier.
Mælken blev derfra hældt på flasker, og de første flasker så dagens lys i 1880'erne i København. Da var flaskerne helt klare. I 1959 besluttede
man dog at indføre brune glasflasker for at beskytte
mælken mod sollys.
Hvordan laver man mælke?
Det kan ske på fire måder:- Lav-pasteurisering (bruges til mælk og ostemælk)
- Høj-pasteurisering (bruges til fløde, syrnede produkter og skummetmælk)
- UHT-behandling (bruges til langtidsholdbar mælk, fløde, kakaomælk og dessertcreme)
- Sterilisering i autoklave (bruges til kondenseret mælk og fløde, steril mælk og fløde.
Er langtidsholdbar mælk sundt?
UHT-behandling gør
mælken langtidsholdbar ved at udrydde fordærvelsesbakterier. Det betyder samtidig, at
mælken ikke behøver at stå på køl ved 5 grader, som frisk
mælk skal. Behandlingen går ikke afgørende ud over mælkens næringssammensætning, men forårsager dog et lille fald i indholdet af vitaminer og mineraler.
Hvordan kommer mælk i karton?
Når fløde og skummetmælk er blevet blandet til den ønskede fedtprocent, er
mælken klar til at blive tappet på
kartoner. Det foregår på en såkaldt tappelinie, hvor
mælken påfyldes automatisk.
Hvornår begyndte man at lave skummetmælk?
I starten af 70'erne forhandlede mejerierne internt, om
man skulle indføre endnu en ny type mælk i Danmark, efter at have lanceret
skummetmælken med stor succes. "Skal ny sødmælk nu forfølge skummetmælkens succes," stod der i Landsbladet 13. marts 1970.