Table of Contents:

  1. Hvornår brænder mælk på?
  2. Hvorfor dypper man en chili i vand?
  3. Hvad gør stærk mad ved kroppen?
  4. Kan man vende sig til stærk mad?
  5. Kan man vende sig til at spise chili?
  6. Hvad er laktosefri fløde?

Hvornår brænder mælk på?

Mælk brunfarves under opvarmning, fordi mælkens proteiner reagerer med mælkens sukkerarter, især lactose, under fraspaltning af vand. Denne type kemi kaldes ikke-enzymatisk bruning eller Maillard-reaktioner. Reaktionerne er selvforstærkende, og reaktionsprodukterne bliver mørkere og mørkere ved stigende temperatur.

Hvorfor dypper man en chili i vand?

Stoffet capsaicin bliver nemlig ikke opløst i vand. Vandet har derimod den effekt, at den spreder capsaicin i din mund, hvilket kan forværre den stærke fornemmelse i din mund, og er grunden til, at nogle oplever, at smerten bliver værre, når munden bliver fyldt af vand.

Hvad gør stærk mad ved kroppen?

Samtidig påvirker capsaicinen også kroppens udskillelse af stresshormoner, og for at være i stand til at reagere hurtigere skaber kroppen energi og dermed varme ved at øge fedtforbrændingen. Derfor begynder sveden også ofte at pible frem, når vi spiser stærk chili.

Kan man vende sig til stærk mad?

Nerverne signalerer ved at frigive et bestemt stof: substans P. Hvis man jævnligt spiser chili, tømmes nerverne for substans P, så smertesignalerne blokeres, og derfor kan man spise stærkere og stærkere mad. Tolerancen over for capsaicin skal bygges op igen, hvis man ikke spiser stærk mad i et stykke tid.

Kan man vende sig til at spise chili?

Du kan vænne dig til at tolerere mere og mere styrke fra chili, ligesom man kan vænne sig til varmere og varmere te. Hvis du ikke spiser chili i en periode, gendannes receptorernes sensibilitet over for capsaicinoiderne, og du kan ikke tåle så meget styrke som før.

Hvad er laktosefri fløde?

Laktosefri fløde er et produkt, hvor mælkesukkeret er fjernet fra mælken. Det betyder, at mennesker med laktoseintolerance kan tåle fløden. Smagen er den samme som i normal fløde, og den kan både bruges i maden, til kagen og i den varme kakao.