Table of Contents:

  1. Hvordan spiller man Kalaha?
  2. Hvad betyder ordet Kalaha?
  3. Hvornår blev brætspillet opfundet?
  4. Hvem får de sidste kugler i kalaha?
  5. Hvor gammel er Afrikas Stjerne?
  6. Hvor er kalaha fra?
  7. Hvem opfandt Domino?
  8. Hvordan vinder man altid i kalaha?
  9. Hvor mange kugler kalaha?
  10. Hvorfor spille spil med barn?

Hvordan spiller man Kalaha?

Spillet: Hver spiller skal samle så mange som muligt af spillets 72 kugler i sin store skål på sin store skål på brætte. Den, der først har tømt de små skåle på sin side af brættet, overtager også modspillerens tiloversblevne kugler. Den spiller, der har samlet flest kugler, er vinderen af Kalaha-spillet!

Hvad betyder ordet Kalaha?

Kalaha, mancala, gruppe af topersoners spil, kendt siden oldtiden og fra forskellige kulturer især i Afrika og Asien. Spillepladen består af 12 små gruber, amboer, i to parallelle rækker med seks i hver og med en depotgrube, kalaha, for hver ende.

Hvornår blev brætspillet opfundet?

3500 f.kr. og 3100 f.kr.. Senet er det ældst kendte brætspil som vides at have eksisteret – og som er afbildet i en fresco fundet i Merkneras grav ( f.kr.). Mehen er et andet antikt brætspil fra Den prædynastiske periode.

Hvem får de sidste kugler i kalaha?

Når man passerer sin egen kalaha, lægges her en kugle på samme måde som i ambo'erne. Efter at have passeret sin egen kalaha lægger man resten af kuglerne i modstanderens ambo'er, men ikke i modstanderens kalaha. Ender sidste kugle i ens egen kalaha, giver det et træk ekstra.

Hvor gammel er Afrikas Stjerne?

Afrikas Stjerne (originaltitel Afrikan tähti) er et brætspil, udgivet af den finske spildesigner (og senere reklamemand) Kari Mannerla i 1951.

Hvor er kalaha fra?

Kalaha - 7000 år gammelt egyptisk spil Det Klassiske kuglespil fra Egypten, kendt gennem 7000 år. I spillet, gælder det om at samle så mange af spillets kugler som muligt, fra de små fordybninger(amboer) i den store fordybning(kalahaen).

Hvem opfandt Domino?

Domino slog igennem i 1700-tallets Europa Ifølge en kinesisk legende var det soldaten Hung Ming (181–234 e.v.t.), som skabte spillet for at holde soldaterne vågne under nattevagten. Det siges også, at dominobrikker solgtes af omrejsende handlende i kejser Xiasongs regeringstid (1162–89).

Hvordan vinder man altid i kalaha?

Den, der får fyldt flest kugler ned i sin kalaha ved spillets afslutning har vundet. Spiller 1 starter spillet ved at tage alle kuglerne op ad et af sine huller, og sår derefter kuglerne ud i nabohullerne en ad gangen mod urets retning. Hvis man passerer sin egen kalaha, sår man også en kugle i det.

Hvor mange kugler kalaha?

Det gælder om for hver spiller at samle så mange af spillets 36 (72) kugler i kalaha'en som muligt. Spillet begynder med, at de 36 (72) kugler fordeles med 3 (6) i hver ambo, men ingen i kalaha'erne.

Hvorfor spille spil med barn?

Brætspil kan træne forskellige færdigheder Rigtig mange brætspil for børn har – udover fokus på sjov og leg – også fokus på læring. Terningspil kan fx hjælpe dit barn med at lære at tælle, andre spil har fokus på farvegenkendelse, mens andre træner motoriske færdigheder.