Table of Contents:

 1. Hvad kaldes kunsten at mejsle og skære i sten?
 2. Hvordan skærer man i sten?
 3. Hvordan skriver man i sten?
 4. Hvad skal man gøre ved granit før det kan bruges?
 5. Hvad betyder mejsle?
 6. Kan man skære i sandsten?
 7. Hvordan flækker man en stor sten?
 8. Hvordan hugger man sten?
 9. Hvordan skæres betonfliser?
 10. Hvordan knækker man herregårdssten?
 11. Hvordan skærer man en flise?
 12. Kan man skære i træ med vinkelsliber?
 13. Kan man skære fliser med vinkelsliber?
 14. Hvilken lak til malede sten?
 15. Hvordan polere man sten?

Hvad kaldes kunsten at mejsle og skære i sten?

Hugning med mejsel **Her er snittene skåret med vinkelsliber først og dernæst slår man på tværs af skæreretningen og fjerner det mellemliggende stenmateriale. Håndhugning - anvend en mejsel. Der er to metoder: en hvor man anvender mejsel alene og - en hvor man anvender både vinkelsliber og mejsel.

Hvordan skærer man i sten?

Hvis du skal skære i bløde sten som fx mursten, fliser og marmor, anbefaler vi at du køber en diamantklinge med lukket kant, hvorimod du til hårde sten som fx havefliser og hårdtbrændte klinker bør vælge en diamantklinge med åben kant.

Hvordan skriver man i sten?

Husk at tegne midten på stenen op og at føre midterlinien ud så den kan ses over og under foliekanterne (se senere). Tegn teksten med en blød blyant over et lysbord eller sat op på et vindue så teksten kommer om på papirets bagside som negativ.

Hvad skal man gøre ved granit før det kan bruges?

Dog kan man bruge de fleste former for rengøringsmiddel- f. eks. sæbespåner, brun sæbe og sulfo kan anvendes. Inden brug bør pladerne rengøres og tørres med en blanding af hvid vaselineolie og terpentin 1:1, pladerne skal være helt tørre inden olien påsmøres.

Hvad betyder mejsle?

En mejsel er et fladt, seks- eller ottekantet "kileformet tilskærpet stålværktøj til bearbejdning af sten, metaller eller træ". Det har som regel dobbeltfaset æg i den ene ende og slagflade i den anden.

Kan man skære i sandsten?

Når man skære i vores sandsten bør man bruge værktøj der kan klare granit, da vores indiske sten er meget stærke. TIPS! skær stenene halvejs igennem fra bagsiden og knæk stenene det sidste stykke. Man kan gå stenene efter med hammer og mejsel for at give kanten det håndhuggede udtryk.

Hvordan flækker man en stor sten?

Du kan flække en Kampesten ved at bore en række 6-8 mm huller, der hvor stenen skal flækkes. Der skal være 5-8 cm mellem hullerne, der skal være minimum 3-4 cm dybe. Hullerne borer du med et såkaldt SDS bor og en borehammer. Til flækningen bruger du en almindelig mejsel og en kraftig mukkert.

Hvordan hugger man sten?

Man kan også skære ind i stenen med en vinkelsliber med påmonteret diamantklinge, og så hugge op mod den skårne rille. Hvis man bruger den teknik, må man ikke trykke skæreskiven ned i stenen. Den skal have lov til selv at skære sig ned. Skær også kun i lige snit, idet kurvede snit kan ødelægge klingen.

Hvordan skæres betonfliser?

Lægning af beton fliser Skæring af beton fliser, gøres lettest med en vinkelsliber med en diamant klinge på. Er det mindre fliser end 40x40 betonfliser, eller fx belægningssten, kan du med fordel bruge en fliseklipper. Skal du skære rundt kan dette fx gøres med vinkelsliberen som vist på billedet.

Hvordan knækker man herregårdssten?

Herregårdssten kan skæres til på to forskellige måder: med en fliseklipper eller en vinkelsliber. Det er hurtigst at bruge en kraftig fliseklipper, men bruddet bliver ikke helt så rent, som hvis du skærer med en vinkelsliber.

Hvordan skærer man en flise?

Du bruger fliseskæreren ved at lægge flisen, så snittet bliver der, hvor du ønsker 'knækket'. Så skal du blot føre skæret over flisen og give den et tryk fra oven med håndtaget. Flisen skulle nu gerne knække over, præcis hvor du har lagt snittet.

Kan man skære i træ med vinkelsliber?

Skæreskiven er velegnet til hurtig skæring gennem træ og andre byggematerialer. Grundet skivens alsidighed skal man derfor ikke ofte skifte skive. Bosch Skæreskive til 76mm vinkelsliber.

Kan man skære fliser med vinkelsliber?

En føringsskinne med en slæde til vinkelsliberen er god til lange skæringer og til at skære bagsiden af flisen i smig. Med det rigtige skinnesystem kan du med vinkelsliberen skære fliserne i 90° og 45° jolly-skæring samt udføre dykskæringer.

Hvilken lak til malede sten?

Ocean stenlak, giver en slidstærk overflade på malede sten. Vandbaseret lak til både inden- og udendørs brug. Tørretid: 24 timer indendørs, før stenen placeres udendørs. Pensler og arbejdsredskaber rengøres i vand.

Hvordan polere man sten?

Vådslibning er den mest effektive måde at polere sten på uanset hvilken type sten, der er tale om. Afretningen før poleringen er den sammen som tidligere beskrevet. I en nødsituation kan man godt pakke vinkelsliberen løst ind i en plastpose, så den stadig kan få luft til køling. Metoden er dog abolut kun en nødløsning.