Table of Contents:

  1. Hvad er forskellen på en hjerneblødning og en blodprop i hjernen?
  2. Hvad er årsag til slagtilfælde?
  3. Hvordan mærker man en blodprop i benet?
  4. Kan man komme sig helt efter en blodprop i hjernen?
  5. Hvor længe lever man efter en hjerneblødning?
  6. Hvorfor skal man vækkes ved hjernerystelse?

Hvad er forskellen på en hjerneblødning og en blodprop i hjernen?

Blodprop i hjernen: En pulsåre i hjernen tilstoppes af en blodprop. Det medfører, at en del af hjernen mister sin blodforsyning - og dermed risikerer at gå til. Hjerneblødning: Et blodkar i hjernen brister, så der kommer en blødning, og der dannes en blodansamling i hjernemassen.

Hvad er årsag til slagtilfælde?

Hvorfor får man apopleksi? Apopleksi skyldes en blodprop eller en blødning i et af hjernens blodkar. Hvis et blodkar stoppes til eller brister, vil de hjerneceller, som blodkarret normalt forsyner, gå til grunde. Hjerneceller som dør, erstattes kun i mindre grad af nye celler.

Hvordan mærker man en blodprop i benet?

Typiske symptomer er ømhed og hævelse af benet. Benet kan føles varmt, og huden kan være rødlig eller blålig misfarvet. Du har ofte let feber. Dele af blodproppen kan rive sig løs og ende som en blodprop i lungen.

Kan man komme sig helt efter en blodprop i hjernen?

Nogen bedring kommer af sig selv, da noget af hjernens væv omkring skaden kan være påvirket akut, men overleve og genvinde sin funktion forholdvis hurtigt. Rehabilitering hjælper dig til at vedligeholde og genvinde andre tabte færdigheder.

Hvor længe lever man efter en hjerneblødning?

Ved blodprop (hjerneinfarkt) overlever 85-90 % med apopleksi den første måned, og 70-75 % overlever det første år. Ved hjerneblødning er dødeligheden i den akutte fase 2-3 gange højere end for personer med hjerneinfarkt. 25-35 % dør i første måned efter hjerneblødningen.

Hvorfor skal man vækkes ved hjernerystelse?

Ved selv lette hovedtraumer anbefaler man, at den tilskadekomne er under observation og bliver vækket et par gange den første nat. Det skyldes, at der i meget sjældne tilfælde kan opstå en indre blødning i hovedet, selvom personen ikke umiddelbart havde behov for indlæggelse.