Table of Contents:

 1. Kan man skære Jordstik af?
 2. Hvornår skal man bruge jordstik?
 3. Hvordan ser et jordstik ud?
 4. Kan ikke få stik i kabeltromle?
 5. Hvad er en schukostik?
 6. Hvad gør en jordforbindelse?
 7. Hvad skal jordes?
 8. Hvordan tester man jordforbindelse?
 9. Hvordan måler man om der er jordforbindelse?
 10. Hvad er stikprop til jordforbindelse?
 11. Hvilken farve har jord i en ledning?
 12. Er Schuko stik lovlige?
 13. Hvor meget må man trække ud af en stikkontakt?
 14. Hvad er en potentialudligning?
 15. Hvor langt skal jordspyd ned?

Kan man skære Jordstik af?

Det er lovligt at udskifte en trebenet stikprop (stikket) til et klasse 1-apparat med en tobenet stikprop, hvis de skal sluttes til en stikkontakt uden jordkontakt. Det er derimod både farligt og ulovligt at klippe eller skære jordbenet (det tredje ben) af en stikprop og herefter bruge den som tobenet stik.

Hvornår skal man bruge jordstik?

Jordforbindelse er især vigtig i elinstallationer i bryggers og køkken (vådrum), hvor hårde hvidevarer er tilsluttet både vand og el. De hårde hvidevarer skal være forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i forbindelse med strøm, mens maskinerne er i brug.

Hvordan ser et jordstik ud?

Du kan se på din stikkontakt, om der er jord i den, hvis der er 3 huller. Er der kun 2 huller, er der ikke jord i stikkontakten. Stikproppen, der sidder på ledningen, skal have tre ben eller et metalstykke, der er huller i, hvis der skal være jordforbindelse.

Kan ikke få stik i kabeltromle?

Når du ikke kan sætte et stik i stikkontakten skyldes det ofte en for billige og dermed ikke ordentlig børnesikring – eller rettere for stram børnesikring. Dette er ofte et problem med billige stikkontakter. For at man kan få stikket i skal børnesikringen aktiveres ved at begge ben sættes i samtidig.

Hvad er en schukostik?

Schukostik er 2-benede stik med sidejord, som bla. bruges i Tyskland. De er nu også blevet lovlige i Danmark. For at opnå jordforbindelse skal stikdåsen også være forsynet med sidejord (Schuko).

Hvad gør en jordforbindelse?

En jordforbindelse bidrager til at en eventuel fejlstrøm ledes effektivt væk og mindsker derved både risikoen for at fejlstrømmen løber gennem et nærværende menneske og tiden det tager for at fejlstrømmen detekteres af et fejlstrømsrelæ, så strømmen afbrydes.

Hvad skal jordes?

Jordspydet bankes i jorden, typisk uden for huset, og forbindes til gruppetavlen via et 1G2,5mm2 jordkabel. Jordspydet skal sikre at der fra den elektriske installation og til neutral jord ikke er mere end 1667 ohm (se mere om HPFI her).

Hvordan tester man jordforbindelse?

I nyere ejendomme er det lovpligtigt med jordforbindelse i alle stikkontakter, men erfaring viser, at der også her kan der være fejl. En enkel måde at tjekke sin stikkontakt på er, at bruge en stikkontakt tester. Den viser om der er jord.

Hvordan måler man om der er jordforbindelse?

maskinen er tilsluttet et jordspyd, som lige er banket i jorden.. der måles 180v imellem jord og fase. Jordspyddet er knaldet i jorden i et sommerhus, hvor der på grunden 30cm nede, er ren havbund med muslingskaller..

Hvad er stikprop til jordforbindelse?

Stikprop med sidejord på de fleste elapparater Et ”klasse 1-produkt” er beregnet til at blive jordforbundet, fordi forbindelse til jord er en vigtig beskyttelse mod elektrisk stød, hvis der opstår elektriske fejl i produktet.

Hvilken farve har jord i en ledning?

Jordleder og beskyttelseleder gul/grøn. Den gul/grønne må under ingen omstændigheder tilsluttes til nogle af de klemmer som brun eller blå bliver tilsluttet til, og må udelukkende tilsluttes til klemmer mærket med "jord" tegnet (se link til wikipedia billedet højere oppe).

Er Schuko stik lovlige?

Schukostik er 2-benede stik med sidejord, som bla. bruges i Tyskland. De er nu også blevet lovlige i Danmark. For at opnå jordforbindelse skal stikdåsen også være forsynet med sidejord (Schuko).

Hvor meget må man trække ud af en stikkontakt?

Belastning af stikkontakten Stikkontakter er mærket 10A, 13A eller 16A, hvilket er stikkontaktens størst tilladte belastningsstrøm. Du bør ikke belaste stikkontakter i længere tid med den største tilladte belastningsstrøm. Omregnet til effekt er det henholdsvis 23 watt eller 3680 watt ved 230 V.

Hvad er en potentialudligning?

Hovedudligningsforbindelser. Hovedudligningsforbindelsen skal principielt sikre, at alle fremmede ledende dele i en bygning har samme potentiale. Når der er tale om potentialudligning, vil en person, der rører ved to forskellige spændingsdele ikke opleve spændingsforskel, hvilket sikrer, at man ikke får elektrisk stød.

Hvor langt skal jordspyd ned?

1,5 meter hvis det kobber og ca. 2,2m hvis det er galvaniseret metal. Jordspydet bankes i jorden, typisk uden for huset, og forbindes til gruppetavlen via et 1G2,5mm2 jordkabel. Jordspydet skal sikre at der fra den elektriske installation og til neutral jord ikke er mere end 1667 ohm (se mere om HPFI her).