Table of Contents:

  1. Hvilke tre livsstilsfaktorer kan føre til apopleksi?
  2. Hvem får slagtilfælde?
  3. Hvordan kan man undgå blodpropper?
  4. Hvorfor får man en blodprop?
  5. Hvordan ved man om man er ved at få en blodprop?
  6. Kan man have en blodprop uden at mærke det?
  7. Hvad er subduralt hæmatom?
  8. Kan man have en blodprop i hjernen uden at vide det?

Hvilke tre livsstilsfaktorer kan føre til apopleksi?

Mennesker med en familiehistorie med apopleksi deler også ofte fælles miljøer og andre potentielle faktorer, der øger deres risiko for apopleksi. Chancerne for apopleksi øges yderligere, når arvelighed kombineres med usund livsstil, såsom at ryge cigaretter og spise en usund kost.

Hvem får slagtilfælde?

De fleste der får apopleksi, er 60 år eller ældre, men yngre mennesker kan også få apopleksi. Man ved en del om, hvordan apopleksi kan forebygges. Sammen med lægen kan man reducere risikoen for apopleksi hos en selv.

Hvordan kan man undgå blodpropper?

For at nedsætte din risiko for blodprop og blødning i hjernen, bør du leve sundt: spise fedt- og saltfattigt, drikke en begrænset mængde alkohol, undgå overvægt og dyrke motion.

Hvorfor får man en blodprop?

Hvad skyldes blodpropper? Blodpropper i arterierne skyldes oftest åreforkalkning. Blodpropper i vener og lunger kan skyldes ofte inaktivitet, åreknuder, dybe venebetændelse, fedme, kræft, østrogenbehandling, væskemangel og graviditet.

Hvordan ved man om man er ved at få en blodprop?

Hvordan kan man mærke en blodprop? Symptomerne afhænger af, hvor blodproppen sidder men vær på vagt ved brystsmerter, smerter i venstre arm, åndenød, hjertebanken, svimmelhed, besvimelse, lammelse, talebesvær, synsforstyrrelser, hovedpine og koldsved.

Kan man have en blodprop uden at mærke det?

Hos nogle kan smerten stråle ud i armene, mest typisk i venstre arm. Man kan også have en blodprop i hjertet, uden at det gør egentlig ondt. For især ældre kvinder og personer med diabetes kan de første eller eneste symptomer være, at man føler sig utilpas, har kvalme eller mavesmerter.

Hvad er subduralt hæmatom?

Hjernen er dækket af den hårde hjernehinde, som kaldes dura på fagsprog. Efter en skade mod hovedet kan der opstå en blødning uden på hjernens overflade i rummet mellem hjernen og den hårde hjernehinde. Det kalder man et subduralt hæmatom på fagsprog.

Kan man have en blodprop i hjernen uden at vide det?

Symptomerne afhænger af, hvilke dele af hjernen, der er beskadiget af blodproppen eller blødningen. Blodprop i hjernen og hjerneblødning giver de samme symptomer, og i begge tilfælde kommer symptomerne gerne helt uden varsel. Ved hjerneblødning er symptomerne tit noget sværere end ved blodprop i hjernen.