Table of Contents:

 1. Er CT eller MR bedst?
 2. Hvad kan man se i en CT scanner?
 3. Hvad er forskellen på en PET scanning og en MR scanning?
 4. Kan man se kræft på en CT-scanning?
 5. Kan man se kræft på en MR scanning?
 6. Kan man se alt på en CT-scanning?
 7. Hvad ser man på en PET scanning?
 8. Hvordan ser en PET scanner ud?
 9. Kan jeg blive tjekket for kræft?
 10. Kan man se svar på MR-scanning på sundhed dk?
 11. Hvordan ser kræft ud på scanning?
 12. Kan man se en svulst på CT-scanning?
 13. Kan man se alt på en PET scanning?
 14. Hvad koster en PET skanning?
 15. Hvad viser en PET skanning?

Er CT eller MR bedst?

MR-scanneren giver en bedre kontrast mellem normalt og unormalt/sygeligt væv end CT-scanneren . Herved er der mulighed for at afsløre de detaljer, en CT-scanner ikke opfanger.

Hvad kan man se i en CT scanner?

En CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse med Computer Tomografi(CT), der fremstiller kroppens forskellige væv mere præcist end almindelige røntgenbilleder. En CT-skanning kan fremstille næsten alle dele af kroppen med tværsnits billeddannelse af kroppens organer med 3D-billeder.

Hvad er forskellen på en PET scanning og en MR scanning?

PET står for Positron Emission Tomografi. PET-scanning adskiller sig fra både CT- og MR-scanningerne ved at være baseret på gammastråler. PET-scanning er en billedundersøgelse, hvor man får sprøjtet radioaktivt mærkede sporstoffer ind i kroppen, inden man bliver scannet.

Kan man se kræft på en CT-scanning?

En PET/CT-scanning kan: Vise selv små kræftknuder eller forandringer. Undersøge hele kroppen på en gang.

Kan man se kræft på en MR scanning?

En MR-scanning er særligt velegnet til at give et detaljeret billede af hjernen. Derfor kan den afsløre især hjernesvulster, betændelse, blodpropper og andre sygdomme i hjernen – herunder kræftknuder. En MR-scanning tilbydes også til de kvinder, der har en høj risiko for at få brystkræft.

Kan man se alt på en CT-scanning?

Den teknik, der anvendes i CT-scanning, er særlig velegnet til at undersøge: Blødninger (for eksempel hjerneblødning), aneurismer (udposning på en arterie), hjernesvulster og hjerneskader. Desuden kan scanningen anvendes til at se svulster og bylder i hele kroppen.

Hvad ser man på en PET scanning?

PET-scanning er en billedundersøgelse, hvor du får sprøjtet et radioaktivt mærket sporstof ind i kroppen, inden du bliver scannet. En PET-scanning kan give et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft.

Hvordan ser en PET scanner ud?

Hvordan ser skannere ud på Nuklearmedicin og PET? Et-hovedet kamera, der placeres over det område på kroppen, du skal have undersøgt. SPECT-CT skanner består af både en ring og to kamerahoveder. PET-CT skanneren er en ring, hvor et leje kører igennem samtidig med, der tages billeder.

Kan jeg blive tjekket for kræft?

Det er kun lægerne, der kan undersøge dig for kræft, men nogle forandringer i kroppen kan man opdage, hvis man undersøger sig selv.

Kan man se svar på MR-scanning på sundhed dk?

Som udgangspunkt kan Røntgenafdelingen ikke give dig oplysninger om resultatet på undersøgelsen. Vi gør opmærksom på, at du på nuværende tidspunkt ikke kan se dit undersøgelsessvar på sundhed.dk, men skal have det formidlet af den læge, der har henvist dig.

Hvordan ser kræft ud på scanning?

En PET-scanning kan give et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft. CT-scanning danner snitbilleder af kroppen ved hjælp af et røntgenrør. På den måde kan personalet danne detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Kan man se en svulst på CT-scanning?

En lang række forandringer i hjernen kan påvises ved en CT-skanning. De hyppigste sygdomme, man kan finde, er hjerneskader som følge af et slagtilfælde (blødning eller blodprop), svulster, spredning fra kræftsygdom, betændelsestilstande, demensforandringer og forskellige ødelæggelser efter hovedskader.

Kan man se alt på en PET scanning?

Områder med kræftceller, som har en højere optagelse af sporstoffet end normale celler, træder tydeligt frem, når personalet scanner hele kroppen. PET-scanning er en følsom metode, som kan påvise forandringer tidligere end traditionelle billedundersøgelser som f. eks. røntgen og CT-scanning.

Hvad koster en PET skanning?

På Nuklearmedicinsk afdeling på OUH foretager man dagligt 50 PET-scanninger, men selvom undersøgelsen er forholdsvis dyr og koster 9.000 kr.

Hvad viser en PET skanning?

PET-scanning er en billedundersøgelse, hvor du får sprøjtet et radioaktivt mærket sporstof ind i kroppen, inden du bliver scannet. En PET-scanning kan give et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft.