Table of Contents:

 1. Hvad er plasma koncentration?
 2. Hvad er kemisk fordøjelse?
 3. Hvad er emissions og absorptionsspektre?
 4. Hvilken funktion har tolvfingertarmen?
 5. Hvad er en resoriblet?
 6. Hvilken funktion har plasma?
 7. Hvad er forskellen på kemisk og mekanisk fordøjelse?
 8. Hvad betyder duodenum?
 9. Hvilket lys har den højeste frekvens?
 10. Hvilket område i det elektromagnetiske spektrum ligger fotonen i?
 11. Hvad hedder den sure væske der findes i mavesaft?
 12. Hvilket enzym nedbryder fødens proteiner?
 13. Hvad er Resoriblet nitroglycerin?
 14. Hvad er en smeltetablet?
 15. Hvad er blodpladernes funktion?

Hvad er plasma koncentration?

Plasmakoncentration (C): Den til enhver tid eksisterende koncentration i blodplasmaet af et givet lægemiddel. Koncentrationen angives normalt i mg/l. Normalt er lægemiddelvirkningen proportional med plasmakoncentrationen.

Hvad er kemisk fordøjelse?

Fordøjelse er den proces, hvorved mavetarmkanalen optager vigtige næringsstoffer til kroppen og kemisk ændrer ubrugt mad til affald. Tygning af maden i munden er første trin i fordøjelsen. Spyt sætter fordøjelsen i gang og ændrer den tyggede mad til en blød masse, kaldet bolus.

Hvad er emissions og absorptionsspektre?

Hvis lys med et kontinuert spektrum passerer gennem en gas, kan gassens atomer i visse tilfælde absorbere lys med bestemte bølgelængder. Det kan ske, hvis der i det kontinuerte spektrum er fotoner med energier, der netop passer til at excitere gassens atomer.

Hvilken funktion har tolvfingertarmen?

Tolvfingertarmen er den øverste del af tyndtarmen. Tolvfingertarmen er den øverste del af tyndtarmen, som sidder lige efter mavesækken. Her bliver føden blandet med galde fra leveren og fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen.

Hvad er en resoriblet?

Resoribletter er lægemidler beregnet til at blive optaget i kroppen gennem mundens slimhinde.

Hvilken funktion har plasma?

Plasma kan ligesom blod bruges til at redde liv hos personer, der akut er kommet i blodmangel ved for eksempel en ulykke eller en operation. Det bruges også til at fremstille lægemidler, der kan hjælpe personer med eksempelvis blødersygdomme eller kompromitteret immunforsvar. Plasma er en gullig væske.

Hvad er forskellen på kemisk og mekanisk fordøjelse?

Fordøjelsessystemets funktion er at nedbryde maden, som vi spiser, til de enkelte næringsstoffer, som kan optages i tarmen, og som kroppen skal bruge for at fungere. Nedbrydelsen sker gennem mekanisk fordøjelse (tygge, muskelsammentrækninger) og kemisk fordøjelse (enzymer mm.).

Hvad betyder duodenum?

Tolvfingertarmen (duodenum) Tolvfingertarmen er den øverste del af tyndtarmen, som sidder lige efter mavesækken. Her bliver føden blandet med galde fra leveren og fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen. Mavesår opstår ofte her.

Hvilket lys har den højeste frekvens?

Lys som sanseindtryk
FarveBølgelængde i nmFrekvens i THz
rød625-740480-405
orange590-625510-480
gul565-590530-510
grøn520-565580-530

Hvilket område i det elektromagnetiske spektrum ligger fotonen i?

Så det er vigtigt at observere i hele det elektromagnetiske spektrum i astronomi. Synligt lys har en bølgelængde fra 3 nm. Menneskets øjne har udviklet sig til at se i dette interval, fordi Solen udsender det meste af sin stråling i form af synligt lys.

Hvad hedder den sure væske der findes i mavesaft?

Mavesyre er en kropsvæske, der dannes af celler i mavesækkens væg. Den indeholder bl. a. saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid.

Hvilket enzym nedbryder fødens proteiner?

Pepsin nedbryder fødens proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. Enzymet spalter proteiner ved peptidbindinger, hvori aromatiske aminosyrer (fenylalanin, tyrosin og tryptofan) indgår; således spaltes ca. 10 % af fødens peptidbindinger. Pepsin tilhører enzymfamilien sure proteaser.

Hvad er Resoriblet nitroglycerin?

Resoribletter bruges især, hvis det virksomme stof i medicinen ødelægges af mavesyre, eller hvis man ønsker en hurtig virkning, fx ved anfaldsbehandling af hjertekrampe med nitroglycerin. For at få den bedste virkning af en resoriblet, bør man ikke synke spyttet, før resoribletten er helt opløst.

Hvad er en smeltetablet?

Smeltetabletter er faste doserede lægemidler, der skal udløses hurtigt, efter at de er placeret på tungen.

Hvad er blodpladernes funktion?

De mindste celler i blodet kaldes blodplader (trombocytter), og disse cellers vigtigste funktion er at reparere små skader på blodkarrene. Blodpladesygdomme er tilstande, hvor blodpladerne ikke fungerer normalt og derfor har man øget blødningstendens.