Table of Contents:

 1. Kan man gøre en magnet stærkere?
 2. Hvor er en magnet stærkest?
 3. Hvad hedder en magnet der kan slås til og fra?
 4. Kan man gøre noget magnetisk?
 5. Hvordan forstærker man en magnet?
 6. Hvordan får man magneter fra hinanden?
 7. Hvor er den magnetiske sydpol?
 8. Hvilken retning peger kompasnålen i?
 9. Hvad påvirkes en kompasnål af?
 10. På hvilken type Køleskabsdør kan en magnet sidde fast?
 11. Hvilken enhed måles magnetens styrke i?
 12. Hvor ligger jordens magnetiske nordpol og sydpol?

Kan man gøre en magnet stærkere?

Du skal bruge enden med tiltrækning. Kør langsomt hånden med magneten hen over den "gamle" magnet fra den ene ende af med meget lidt afstand mellem de 2 magneter, og tag så magneten væk og opad, når du kommer til den anden ende af den "gamle" magnet.

Hvor er en magnet stærkest?

Den magnetiske effekt er stærkest ved selve polerne, mens den er svagest på midten. Der findes forskellige teorier om magnetiske monopoler, altså magneter med kun én pol, dog findes der ingen konkrete beviser for at disse findes.

Hvad hedder en magnet der kan slås til og fra?

Neodynmagneter er på ingen måde legetøj, da de er meget kraftige magneter. Passer du ikke på, kan magneterne 'smække sammen' og ex. give dig kvæstelser på fingrene. Du må under ingen omstændigheder lade magneterne klikke frit sammen, da der let kan slås flige af magneterne, der kan flyve i alle retninger.

Kan man gøre noget magnetisk?

Mange stoffer kan magnetiseres. Per definition er magnetisering lig magnetisk dipolmoment per volumen. Man kan gøre en jernstang magnetisk ved at stryge den med en stangmagnet eller ved at vikle en ledning omkring den og sende strøm igennem.

Hvordan forstærker man en magnet?

Når man sætter magneter ovenpå hinanden, har de alle et lag af fornikling, som skaber afstand mellem selve neodymiumkernen, men de forstærker alligevel hinandens magnetfelt ved direkte kontakt, så de fordobles i styrke indtil en vis højde (se mere herom nedenfor).

Hvordan får man magneter fra hinanden?

Små flade magneter med en højde på 0,5 mm til cirka 3-4 mm, skilles bedst fra hinanden ved at "glide" magneterne fra hinanden ved brug af to fingre. Så tag de to magneter der sidder sammen og placer dem mellem tommelfinger og pegefingre og glid dem forsigtigt fra hinanden.

Hvor er den magnetiske sydpol?

Jordens magnetpoler er de to punkter på den nordlige og sydlige halvkugle, der i retning af den magnetiske akse skærer jordoverfladen. Den magnetiske sydpol ligger i Arktis nær den geografiske nordpol, og den magnetiske nordpol ligger i Antarktis nær den geografiske sydpol.

Hvilken retning peger kompasnålen i?

En kompasnål er en lille stangmagnet, der kan dreje sig og rette sig ind efter et ydre magnetfelt. Den vil indstille sig rettet langs feltet, så dens nordpol peger i feltets retning, dvs. mod det ydre felts sydpol. Det er altså Jordens magnetiske sydpol, der ligger i nærheden af den geografiske nordpol.

Hvad påvirkes en kompasnål af?

Jorden har et magnetfelt, der gør det muligt at bruge et kompas til at finde vej med. Magnetfeltet er skabt af processer i Jordens indre. Magnetfeltet gør, at en magnetisk nål, der hænger frit, vil lægge sig i retningen nord-syd.

På hvilken type Køleskabsdør kan en magnet sidde fast?

test
QuestionAnswer
Hvorfor kan en køleskabsmagnet sidde fast på døren til et køleskab?fordi der er små magneter i som bliver tiltrukket af køleskabets magnet.
Hvordan kan man magnetisere en savklinge/stålklinge?Du skal gnide din magnet ud mod den ene side af savklingen.

Hvilken enhed måles magnetens styrke i?

Gauss er en enhed, der fortæller om mængden af magnetisme i et område. Altså den magnetiske densitet. Mere præcist er 1 gauss lig med 1 linie flux i 1 kubikcentimeter. Den svageste magnet, vi kan forestille os, vil derfor have 1 fluxlinie der går fra magnetens Nordpol til Sydpol.

Hvor ligger jordens magnetiske nordpol og sydpol?

Jordens magnetpoler er de to punkter på den nordlige og sydlige halvkugle, der i retning af den magnetiske akse skærer jordoverfladen. Den magnetiske sydpol ligger i Arktis nær den geografiske nordpol, og den magnetiske nordpol ligger i Antarktis nær den geografiske sydpol.