Table of Contents:

  1. Hvad gør øredråber?
  2. Hvordan gives øredråber?
  3. Hvad er Arnolds refleks?
  4. Hvorfor er ørevoks gult?
  5. Hvordan undgår man vand i øret?
  6. Hvad hjælper på Øregangsbetændelse?
  7. Hvor længe skal man ligge efter Øredrypning?
  8. Hvordan giver man suppositorier?
  9. Hvis man ikke kan trykudligne?
  10. Hvilken farve skal ørevoks være?

Hvad gør øredråber?

Øredråber anvendes typisk mod infektion i øret. Opvarm flasken i hånden, så du ikke får kolde dråber i øret. Husk god hygiejne, da øredråber er sterile og ikke må forurenes med bakterier. Se her hvordan du bruger øredråber.

Hvordan gives øredråber?

Sæt dig på en stol og drej hovedet til siden, så det betændte øre vender opad. Hold beholderens spids tæt på øregangen og tryk let med tommel- og pegefinger, indtil en enkelt dråbe drypper ned i øret. Flaskespidsen må ikke røre øret eller huden omkring øret, da øredråberne så kan blive forurenet med bakterier.

Hvad er Arnolds refleks?

Hvis ørevoks aflukker øregangen, får man ubehag i form af nedsat hørelse, fornemmelse af at have en prop i øret, trykken og kløe. Det kan også give susen for øret, og nogle gange en let fornemmelse af svimmelhed. I sjældne tilfælde kan propper af ørevoks medføre kronisk hoste, det kaldes "Arnolds refleks".

Hvorfor er ørevoks gult?

Dit ørevoks kan enten være klistret og gulligt eller brunligt, eller det kan være tørt og gråligt i farven. Din ørevoks er genetisk bestemt, og forskning viser, at især folk fra det afrikanske kontinent og Europa har vådt ørevoks, hvorimod det tørre ørevoks er almindelig i Østasien.

Hvordan undgår man vand i øret?

Apotekets Ørepropper Vandtætte er lavet af formbar silikone og beskytter mod vand i øret. Placeres i det ydre øre for at undgå vand i øregangen ved karbad, brusebad, hårvask, svømning og badning. Ideelle til børn med dræn i øret. Bemærk at ørepropperne ikke bør anvendes ved undervandssvømning dybere end 3 meter.

Hvad hjælper på Øregangsbetændelse?

Hvad kan lægen gøre? Hvis det ikke hjælper at skylle øret selv, kan betændelsen behandles med antibiotika og betændelsesdæmpende midler i form af øredråber eller salve. Hvis øregangen er meget hævet lægger øre-næse-halslægen en lille gazesnip ind i øregangen, som er fugtet med medicin.

Hvor længe skal man ligge efter Øredrypning?

Borgeren bliver liggende 3-4 minutter, så væsken kan fordeles og optages. Sæt evt. et stykke vat i øret for at undgå spild af præparatet. Øredråber skal opbevares tørt og ved stuetemperatur, hvis der ikke står andet på pakningen.

Hvordan giver man suppositorier?

Suppositoriet kan indføres enten med den plane ende eller den spidse ende forrest. Langt de fleste suppositorier må ikke deles, men hvis de må, bør de deles på langs. Suppositorier kan med fordel bruges i de tilfælde, hvor fx kvalme og opkastning kan gøre det vanskeligt at synke en tablet eller en kapsel.

Hvis man ikke kan trykudligne?

Hvis det er svært at trykudligne, skal du holde hovedet på skrå (se nedenstående billede), således at det ”syge” øre er opad. Herved retter du det eustakiske rør ud. Det er vigtigt at du laver øvelsen mange gange om dagen.

Hvilken farve skal ørevoks være?

Voksens udseende og konsistens kan være meget forskellig; farven kan variere fra gul, lysebrun til mørkebrun eller næsten sort og konsistensen kan være alt fra blødt og klæbrigt til hårdt og tørt. Mængden af ørevoks kan ændre sig gennem livet.