Table of Contents:

 1. Hvad ville der ske hvis man var i rummet uden rumdragt?
 2. Hvad skal der til for at leve i rummet?
 3. Hvad sker der hvis man ikke træner i rummet?
 4. Hvad spiser astronaut?
 5. Hvor langt skal man ud i rummet for at være vægtløs?
 6. Hvordan sikrer man sig at astronauterne får den rigtige kost på en lang rejse i rummet?
 7. Hvordan går man på toilettet i rummet?
 8. Hvad skal der til for man kan klare det fysisk at komme i rummet?
 9. Er rummet vakuum?
 10. Hvad sker der med kroppen når den kommer ud i rummet?
 11. Hvad spiser man ude i rummet?
 12. Hvordan får man vand ud i rummet?
 13. Hvad spiser man i en rumraket?
 14. Hvordan får man ilt i rummet?
 15. Hvorfor bliver man vægtløs i rummet?

Hvad ville der ske hvis man var i rummet uden rumdragt?

En astronaut vil svulme op og sprække uden sin dragt Årsagen er naturligvis, at der i det tomme rum ikke findes noget tryk. Vores krop er tilpasset livet ved én atmosfæres tryk, som det er ved havoverfladen på Jorden, mens der i det ydre rum er nul atmosfæres tryk.

Hvad skal der til for at leve i rummet?

Under astronauternes ophold på den internationale rumstation (ISS) skal de bo og arbejde i et miljø, der er meget anderledes end her på Jorden. Men de skal stadig vaske sig, gå på toilettet, spise og drikke og holde sig sunde og i god form.

Hvad sker der hvis man ikke træner i rummet?

Hvis en astronaut vender tilbage til Jorden efter en længere tur i rummet uden at have trænet, vil vedkommende have sværere ved at gå, og de svækkede knogler vil have større risiko for at knække, ligesom hvis astronauten led af knogleskørhed.

Hvad spiser astronaut?

Europæiske astronauter får gourmetmad Udover den almindelige rummad sørger ESA for særligt velsmagende mad til deres astronauter - den såkaldte bonusmad.

Hvor langt skal man ud i rummet for at være vægtløs?

Jordens tyngdekraft rækker i princippet uendeligt langt ud i verdensrummet, men hvis du er ombord i et rumskib med slukket motor, så falder du i tyngdekraften, og så er du vægtløs; også hvis du for eksempel er på vej mod Mars.

Hvordan sikrer man sig at astronauterne får den rigtige kost på en lang rejse i rummet?

Når astronauter sendes ud i rummet, skal de have en stor madpakke med. Ofte varer en rumrejse mere end et år. Derfor er det vigtigt, at de får den helt rigtige mad med. Maden skal både være god ernæring, fylde meget lidt, veje minimalt og være nem at tilberede.

Hvordan går man på toilettet i rummet?

Det første, astronauterne gør på toilettet, er at tænde for udsugningen. Det bliver brugt i stedet for vand og suger urin og afføring i den rigtige retning, så det ikke svæver rundt. Astronauterne skal tisse i en tragt, mens de laver "nummer to" i en særlig beholder.

Hvad skal der til for man kan klare det fysisk at komme i rummet?

Det lyder dejlig nemt, men det er en udfordring, hvis man ikke træner og vedligeholder sine muskler. Ellers ville man have svært ved at gå eller trække vejret, når man kom tilbage til Jorden. Så alle astronauter skal træne mindst to timer hver eneste dag. Det kræver særlige motionsredskaber at træne i rummet.

Er rummet vakuum?

Når gaspartikler farer rundt mellem hinanden, opstår der et tryk. Er der ingen partikler til stede, er der vakuum, som har rod i det latinske ord 'vacuus', der betyder 'tom'. Selv i det interstellare rum findes der dog ikke ægte vakuum, men nogle få hydrogen-atomer pr. kubikcentimeter.

Hvad sker der med kroppen når den kommer ud i rummet?

Du bruger kræfter på at bevæge dine muskler og i det hele taget holde dig oprejst. Men i rummet er du vægtløs, og det er alle de instrumenter, du arbejder med også. Det betyder, at dine muskler ikke behøver at arbejde på samme måde som på Jorden. - Kroppen reagerer derfor ved at nedsætte mængden af muskler.

Hvad spiser man ude i rummet?

De forarbejdede fødevarer der benyttes bør være så homogene i strukturen som muligt, eksempelvis industrifremstillede leverpostej, skinke, kødpølse og lign. Det samme gælder for brød og kage. Ensartet kødpålæg (leverpostej eller lign.) Købekage (roulade, citron halvmåne eller lign.)

Hvordan får man vand ud i rummet?

Urin bliver til drikkevand For eksempel indsamles astronauternes urin i toiletterne og sendes gennem et rensningsanlæg, hvor den filtreres og renses kemisk, så den kan genbruges som drikkevand.

Hvad spiser man i en rumraket?

De forarbejdede fødevarer der benyttes bør være så homogene i strukturen som muligt, eksempelvis industrifremstillede leverpostej, skinke, kødpølse og lign....Materialer du skal bruge
 • Frugt (æbler, bananer)
 • Ensartet kødpålæg (leverpostej eller lign.)
 • Brød.
 • Købekage (roulade, citron halvmåne eller lign.)

Hvordan får man ilt i rummet?

Vand giver astronauterne ilt Vandet er især værdifuldt på ISS, for det bruges også til at fremstille ilt, som astronauterne indånder. Ved elektrolyse splittes vandmolekyler, så de bliver til ilt og brint. Ilten føres ud i kabineluften, mens brinten ikke kan bruges, så den sendes ud i rummet.

Hvorfor bliver man vægtløs i rummet?

Ombord på Den Internationale Rumstation er astronauterne vægtløse, fordi de er i et konstant frit fald omkring Jorden.