Table of Contents:

 1. Hvad vejer en asteroide?
 2. Hvor stor kan en asteroide være?
 3. Hvor mange meteoritter rammer Jorden?
 4. Hvad er forskellen på en asteroide og en komet?
 5. Hvilken planet vejer man mest på?
 6. Hvor stor skal en meteor være for at komme gennem atmosfæren og udøve større skade på Jorden?
 7. Hvor mange kometer er der?
 8. Hvor meget kosmisk støv lander på Jorden?
 9. Hvad er forskellen meteorer og meteoritter?
 10. Hvad er asteroider og meteorer?
 11. Er der faldet meteoritter ned i Danmark?
 12. Hvad hedder de to beskyttende lag om Jorden?

Hvad vejer en asteroide?

Kun fire er større end 500 km, men de vejer til gengæld lige så meget som alle de andre tilsammen. Der findes også asteroider uden for Asteroidebæltet, bl. a. de jordnære asteroider, hvis baner krydser Jordens. Af og til kommer de tæt på Jorden og et sammenstød med selv en lille asteroide kan have fatale følger.

Hvor stor kan en asteroide være?

Asteroider er dog ikke små stjerner, men småplaneter, klippestykker og fragmenter. Der findes fire store medlemmer af asteroidebæltet, nemlig Ceres, Pallas, Juno og Vesta, hvor Ceres (nu kategoriseret som en dværgplanet) er den største med en diameter på ca. 1.000 km og Juno den mindste med en diameter på ca. 250 km.

Hvor mange meteoritter rammer Jorden?

Nedslag hører stadig til dagens orden, og man anslår, at Jorden hvert år rammes af mellem 18.000 og 84.000 meteoritter større end 10 g, i alt mellem 37.000 og 78.000 ton, hvoraf langt den største del udgøres af partikler på størrelse med støvkorn.

Hvad er forskellen på en asteroide og en komet?

Den største forskel mellem kometer og asteroider er, at asteroider er små kloder af klippe og sten, mens kometer også indeholder store mængder is. Forskellen på en asteroide og en komet hænger sammen med, hvordan kloderne er skabt.

Hvilken planet vejer man mest på?

Tyngdekraften gør dig tung på Jupiter og stærk på Månen Da Jordens masse er langt større end Månens, er dens tyngdekraft seks gange kraftigere. Så en person på 60 kg vil fx kun veje 10 kg på Månen. Derfor kan man også hoppe højere og længere på Månen - og løfte meget tungere genstande.

Hvor stor skal en meteor være for at komme gennem atmosfæren og udøve større skade på Jorden?

Risikoen for, at Jorden bliver ramt af en stor asteroide, som den, der tog livet af dinosaurerne, er ifølge astronomerne lav. Men selv mindre meteorer vil kunne lave stor ravage og udslette hele byer.

Hvor mange kometer er der?

Fra april 2021 kender vi til 4595 kometer, og antallet vokser hele tiden. Det er dog kun en meget lille andel kometer vi kender, i forhold til hvad man potentielt regner med der findes. Man mener at der er omkring 1 trillion kometer, bare i den yderste del af vores solsystem.

Hvor meget kosmisk støv lander på Jorden?

Statistisk set skulle der falde en håndstor meteorit i Danmark hvert 57. år. Meget kosmisk materiale falder imidlertid på Jorden i form af mikrometeoritter og kosmisk støv; alt iberegnet falder der ca. 20.000 t kosmisk materiale om året.

Hvad er forskellen meteorer og meteoritter?

En meteor er det samme som et stjerneskud, altså et lysfænomen på himlen. En meteorit er derimod et mere håndgribeligt fænomen, nemlig en sten, der er faldet ned fra himlen.

Hvad er asteroider og meteorer?

Det er et himmellegeme som når ind i jordens atmosfære og ofte fordamper (det lysende spor) på grund af den opvarmning, der kommer ved gnidning med atmosfæren. Kommer der dele helt ned på Jordoverfladen (eller for eksempel til Mars eller Månen) kaldes det en meteorsten eller meteorit.

Er der faldet meteoritter ned i Danmark?

Dueodde-meteoritten er den kun tredje danske meteorit, der er fundet, uden at nogen har set den falde. De to andre meteoritter blev fundet i henholdsvis 19 og kan ses på Geologisk Museum i København.

Hvad hedder de to beskyttende lag om Jorden?

Luftlaget umiddelbart over Jordens overflade kaldes grænselaget eller blandingslaget. Grænselaget og de nederste 10-15 km kaldes troposfæren. Her findes 80 procent af atmosfærens masse og næsten al dens vanddamp, her findes skyerne, og her foregår vejrprocesserne.