Table of Contents:

 1. Hvad er en Søurne?
 2. Hvor må man strø afdødes aske?
 3. Hvorfor må man ikke have aske fra en afdød?
 4. Hvordan spreder man aske?
 5. Hvordan åbner man en urne?
 6. Hvad koster en Søurne?
 7. Hvor må man nedsætte en urne?
 8. Hvor længe må man beholde en urne?
 9. Hvor lang tid tager det at brænde et lig?
 10. Hvor længe holder en urne i jorden?
 11. Kan man få urnen med hjem?
 12. Hvad koster askespredning?
 13. Er en urne plomberet?
 14. Hvor meget vejer aske fra et menneske?
 15. Hvor lang tid holder en urne?

Hvad er en Søurne?

Man må heller ikke sænke urnen i vandet – en såkaldt søurne bruges, når man skal sprede aske over vand, da der er en åbning i urnen som er lavet til formålet.

Hvor må man strø afdødes aske?

Asken må kun spredes over åbent hav. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø eller en å, men det skal derimod ske over større bugte, fjorde eller andet åbent hav. Derudover er det ikke tilladt at sprede asken fra en bro eller fra stranden eller kysten.

Hvorfor må man ikke have aske fra en afdød?

For i Danmark er det ulovligt at opbevare en urne med en afdøds aske, og det gælder også, hvis det kun er for en kortere periode. Det er nemlig sådan, at ”Bekendtgørelsen af lov om begravelse og ligbrænding” sidestiller askeopbevaringen med omgang med lig.

Hvordan spreder man aske?

Man kan selv sejle ud i en båd og sprede asken, eller man kan spørge om lov til at strø asken fra en færge. Når man spreder asken, må man ikke nedsænke urnen i havet, man skal derimod åbne urnen ved vandoverfladen og strø asken derfra. Efterfølgende skal urnen destrueres.

Hvordan åbner man en urne?

I toppen af urnen er lavet en rund perforering, der kan brydes med et let tryk fra en finger, således at urnen åbnes og asken kan spredes uden brug af værktøj. Urner må ikke "dumpes" i Danmark og skal derfor bortskaffes efter brug.

Hvad koster en Søurne?

En urne koster fra omkring 650 kroner til over 1000 kroner.

Hvor må man nedsætte en urne?

For at kunne nedsætte en urne på privat grund skal grunden/ejendommen være over 5.000 m2. Man ansøger om tilladelse hos Stiftsøvrigheden (under Kirkeministeriet) i det stift, hvor den pågældende grund eller ejendom ligger. Man kan søge efter det rette stift via sogn.dk.

Hvor længe må man beholde en urne?

Hvor lang tid må man have en urne stående Når en af dine nærmeste er blevet kremeret, du ikke have urnen til at stå hjemme hos dig selv. De fleste vælger at få urnen gravet ned på kirkegården på et gravsted eller på en åben græsplæne, hvor man kan sætte en sten eller få lagt en mindeplade.

Hvor lang tid tager det at brænde et lig?

– Selve kremeringen tager normalt 60 til 80 minutter. Men det kan tage op til tre timer – afhængig af størrelsen på afdøde.

Hvor længe holder en urne i jorden?

Kirkegårdens jordbundsforhold Selvom der i loven står, at fredningstiden er mindst 20 og 10 år for henholdsvis kister og urner, er det ikke ualmindeligt, at fredningstiden er på 25 og 30 år eller længere. Det afhænger altid af den enkelte kirkegårds jordbundsforhold, som kan medføre en længere nedbrydningsproces.

Kan man få urnen med hjem?

man få urnen hjem at stå? Nej. Det er ikke lovligt at udleveret en urne og tage den hjem og stå på kaminhylden. Selvom du kan få udleveret en urne fra krematoriet, når asken skal spredes over havet eller sættes ned på privat jord, må urnen ikke opbevares i hjemmet.

Hvad koster askespredning?

Hvad koster askespredning? Askespredning foregår i forlængelse af en almindelig kremering. Det koster som regel i omegnen af 500-1.000 kr. at blive sejlet ud på havet med en båd, så man kan sprede asken.

Er en urne plomberet?

Lav din egen urne Der er dog en række specifikationer, som urnen skal leve op til. Den skal først og fremmest mindst kunne rumme 5,5 liter, og krematoriet skal kunne plombere den. Den behøver ikke at have et specifikt udseende, men den skal dog mindst være 20 cm og max 30 cm i højden.

Hvor meget vejer aske fra et menneske?

Fra ovnen til knuseren Når asken er glødet af, kommes den i knuseren, så knoglerne bliver knust i små stykker. Derefter kommes asken i urner. - Den vejer omkring tre kilo i snit, siger han og løfter lidt på en urne. Hvis de pårørende har lyst, kan de se brændingen, men det sker sjældent.

Hvor lang tid holder en urne?

Selvom der i loven står, at fredningstiden er mindst 20 og 10 år for henholdsvis kister og urner, er det ikke ualmindeligt, at fredningstiden er på 25 og 30 år eller længere. Det afhænger altid af den enkelte kirkegårds jordbundsforhold, som kan medføre en længere nedbrydningsproces.