Table of Contents:

 1. Hvad skal man ikke spise ved mavesår?
 2. Kan man selv kurere mavesår?
 3. Kan man få mavesår af stress?
 4. Hvordan behandler man mavesår?
 5. Hvor hurtigt opstår mavesår?
 6. Er mavesår alvorligt?
 7. Hvad trigger mavesår?
 8. Hvad er symptomerne på kræft i maven?
 9. Hvordan smittes med H pylori?
 10. Hvor kommer Helicobacter fra?
 11. Er mavesår Akut?

Hvad skal man ikke spise ved mavesår?

Du kan selv gøre en stor forskel for at undgå mavesår ved at have en sund kost. Det handler derfor om at spise sundt og implementere grøntsager, frugt og fibre. I den anden ende af skalaen handler det så også om at undgå eller reducere fødevarer som fed mad, sukkerholdige produkter og koffeinholdige drikke.

Kan man selv kurere mavesår?

Hvis man tror, at man har mavesår, så gå til lægen, da sygdommen er forholdsvis let at undersøge for (gastroskopi eller undersøgelse for mavesårsbakterier) og er let at helbrede. Indtag kun midler såsom acetylsalisylsyre og smertestillende gigtmidler (NSAID), når det er nødvendigt, eventuelt efter lægeordination.

Kan man få mavesår af stress?

Det er en udbredt opfattelse, at stress og bekymringer giver mavesår. Men det er en myte. Mavesår skyldes som hovedregel en bakterie eller bivirkninger af medicin. Tidligere troede man, at mavesår skyldtes for meget mavesyre , og at blandt andet stress , kaffe og alkohol kunne udløse sygdommen.

Hvordan behandler man mavesår?

Til behandling af mavesår vælges oftest en syrepumpehæmmer eller en H2-blokker. Hvis bakterien Helicobacter pylori er til stede i maven, giver man hyppigst en syrepumpehæmmer sammen med to af følgende antibiotika: amoxicillin (et bredspektret penicillin) clarithromycin (et makrolid)

Hvor hurtigt opstår mavesår?

I den tidlige fase - de første par timer efter symptomerne er opstået - får man pludselige smerter i maven, først øverst i maven som meget hurtigt spreder sig til smerter i hele maven. Blodtryk og puls kan være påvirket, man har kølige arme og ben samt lav temperatur. Smerten kan stråle ud i højre eller begge skuldre.

Er mavesår alvorligt?

Blødende mavesår er en alvorlig tilstand, der kræver akut hospitalsindlæggelse og behandling. På hospitalet gives blodtransfusion. Hvis man får behandling med gigtmedicin (NSAID), acetylsalicylsyre, "lykkepiller" eller eventuelt blodfortyndende behandling stoppes med det samme.

Hvad trigger mavesår?

De fleste tilfælde af mavesår skyldes som sagt infektion med bakterien Helicobacter pylori, også kaldet mavesårsbakterien. Denne bakterie lever kun i et surt miljø og findes kun på slimhinden i menneskets mavesæk og øverst i tolvfingertarmen, hvor den bidrager til betændelse og at der udvikles sår.

Hvad er symptomerne på kræft i maven?

Symptomer på mavesækskræft kan være:
 • Smerter opadtil i maven og bag brystbenet.
 • Tidlig mæthed.
 • En trykkende fornemmelse opadtil i maven.
 • Synkebesvær.
 • Halsbrand.
 • Oppustethed efter måltider.
 • Kvalme og opkastninger, eventuelt opkastning af blod.
 • Nedsat appetit.

Hvordan smittes med H pylori?

Smittevejen for H. pylori er ikke helt klarlagt. Smitterisikoen forekommer at være særlig høj i store familier og ved tæt kontakt mellem mennesker, fx mellem forældre og børn, som er den bedst beskrevne kendte smittevej. Risikoen stiger ved trange boforhold (crowding) og ringe socioøkonomiske forhold.

Hvor kommer Helicobacter fra?

Helicobacter pylori (forkortet Hp) er en bakterie, som kan findes i mavesækkens slimhinde (se tegning). Selv om mavesækken producerer saltsyre, der ødelægger de fleste levende organismer, bl. a. bakterier, så trives Hp-bakterien alligevel i mavesækken.

Er mavesår Akut?

Hvordan behandles blødende mavesår? Blødende mavesår er en alvorlig tilstand, der kræver akut hospitalsindlæggelse og behandling. På hospitalet gives blodtransfusion. Hvis man får behandling med gigtmedicin (NSAID), acetylsalicylsyre, "lykkepiller" eller eventuelt blodfortyndende behandling stoppes med det samme.