Table of Contents:

 1. Hvilke fødevarer indeholder cadmium?
 2. Hvilke produkter indeholder uønskede kemiske stoffer?
 3. Hvordan kan man undgå at blive udsat for kemiske stoffer i hverdagen?
 4. Hvad gør cadmium ved kroppen?
 5. Hvor farligt er cadmium?
 6. Hvor meget cadmium er der i solsikkekerner?
 7. Er der cadmium i økologiske solsikkekerner?
 8. Hvor findes cadmium i naturen?
 9. Kan man spise for mange kerner?
 10. Hvilke kemiske stoffer er der?
 11. Hvilke kemiske forbindelser findes i fødevarer?
 12. Er tungmetaller hormonforstyrrende?

Hvilke fødevarer indeholder cadmium?

​ Hvor findes cadmium og i hvilke mængder? Planterne kan optage stoffet gennem rødderne, og der er derfor betydelige mængder cadmium i kornprodukter, oliefrø og kerner, grønsager (bl. a. kartofler), samt i kød og indmad, især nyrer.

Hvilke produkter indeholder uønskede kemiske stoffer?

I emballage til mad skal du være opmærksom på især fem problematiske kemikalier. Se, hvilke uønskede stoffer vi har fundet i vores forskellige kemitest....Mineralske olier
 • Chokolader fra en chokoladejulekalender.
 • Pizzabakker.
 • Papæske til lasagneplader.

Hvordan kan man undgå at blive udsat for kemiske stoffer i hverdagen?

8 tips til bedre kemi i hverdagen
 1. Luft ud hver dag. Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor. ...
 2. Vælg økologiske fødevarer. Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. ...
 3. Hav fokus på det, der er tættest på kroppen.

Hvad gør cadmium ved kroppen?

Kadmium har mange kemiske fællestræk med zink (de er begge i 2. undergruppe i det Periodiske System). Dette er med til at gøre kadmium meget giftigt, da kadmium ved indtagelse kan erstatte zinkatomerne på en række væsentlige enzymer i kroppen, der dermed bliver uvirksomme. Altså en forgiftning.

Hvor farligt er cadmium?

Cadmium er giftigt, kræftfremkaldende og farligt for miljøet. Der er omfattende regulering af anvendelsen af cadmium og cadmiumholdige varer i Danmark og EU. Cadmium er et grundstof, der er giftigt for både mennesker og miljø. Hos mennesker kan cadmium føre til giftige effekter særligt i nyrerne.

Hvor meget cadmium er der i solsikkekerner?

Særligt for hørfrø bør man dog understrege at det ikke er en madvare, som er sund at spise løs af. Ligesom mørk chokolade, så har hørfrø og solsikkefrø nemlig et højt indhold af cadmium. Og mængden er mindst lige så koncentreret i frøene. Typisk indeholder hørfrø omkring 0,3 mg cadmium pr.

Er der cadmium i økologiske solsikkekerner?

indeholder solsikkekerner langt de højeste niveauer af cadmium, men også pinjekerner, birkes, sesamfrø og korn har cadmium i sig, og cadmiumniveauerne kan variere meget afhængig af dyrkningsmetoder og områder. Bor du i nærheden af en trafikeret vej, kan det også øge dine cadmiumniveauer.

Hvor findes cadmium i naturen?

Cadmium optræder i meget små koncentrationer i naturen. Det er et chalcofilt grundstof, dvs. det koncentreres i sulfidmineraler, mest i zinkblende, men det er også til stede i blyglans og visse sulfosalte.

Kan man spise for mange kerner?

Vælg ikke hørfrø eller solsikkekerner, hver gang du spiser frø og kerner. Hørfrø og solsikkekerner indeholder nemlig store mængder cadmium, der er et tungmetal, der bliver opkoncentreret i kroppen. I store mængder kan cadmiun skade nyrerne. Hvis du knuser hørfrø, er der en risiko for forgiftning med blåsyre.

Hvilke kemiske stoffer er der?

Kemiske stoffer, der typisk findes i et hjem er vand, bordsalt (natriumchlorid) og sukker (sucrose). Generelt kan kemiske stoffer eksistere i tre forskellige tilstandsformer: som fast stof, væske eller gas, afhængig af temperatur og tryk.

Hvilke kemiske forbindelser findes i fødevarer?

Fisk og skaldyr kan have et højt indhold af total arsen, men det skyldes indhold af organisk bundet arsen, som generelt ikke er bekymrende. Drikkevand og ris indeholder typisk uorganisk arsen, hvorfor der er fokus på risprodukter og drikkevarer i forhold til indtag af uorganisk arsen.

Er tungmetaller hormonforstyrrende?

være mistænkt for at påvirke hormonsystemet, være kræftfremkaldende, nedbryde ozonlaget og blive ophobet i fødekæden eller i naturen. Bly har gennem århundreder været brugt i et utal af produkter pga. af sine unikke egenskaber. Desværre er bly også et giftigt tungmetal, der ophobes i naturen og i mennesker.