Table of Contents:

 1. Hvilken familie tilhører æbler?
 2. Hvor stammer æbler oprindeligt fra?
 3. Hvilke lande dyrker man æbler?
 4. Hvad er et æble?
 5. Er æble om dagen?
 6. Hvad er et æble lavet af?
 7. Hvordan opstår æbler?
 8. Hvilke lande hører til de vigtigste lande hvor der dyrkes æbler?
 9. Hvor bliver æbler produceret?
 10. Hvad er æblet et symbol på i kristendommen?
 11. Er det sundt at spise æbler hver dag?
 12. Er æblet sundt?
 13. Hvor mange æblesorter i verden?
 14. Er et æble levende?

Hvilken familie tilhører æbler?

Æble tilhører æblefamilien Malaceae og arten Malus domestica, og vores almindelige æble er den mest udbredte frugt i de danske haver. De første dyrkede æblesorter dateres helt tilbage til 1100-tallet her i landet.

Hvor stammer æbler oprindeligt fra?

Spiseæblet formodes at have sin oprindelse fra arten Malus sieversii. Det er et træ, som stadigvæk findes i vild tilstand i bl. a. Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakhstan, Kirgistan og i provinsen Xinjiang i Kina.

Hvilke lande dyrker man æbler?

Oprindelse. Den vilde oprindelse for spiseæblet er sandsynligvis arten Malus sieversii (som ikke har noget dansk navn). Det er et træ, som stadigvæk findes i vild tilstand i Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Xinjiang-provinsen i Kina.

Hvad er et æble?

Indenfor mange religioners myter og i mange kulturers eventyrtradition kender vi æblet som symbol på bl. a. frugtbarhed, udødelighed, kundskab og fristelse. I den nordiske mytologi giver gudinden Iduns guldæbler evig ungdom til Aserne.

Er æble om dagen?

"Et æble om dagen holder lægen væk". Sådan lyder et gammelt ordsprog, men lad os være ærlige: Et æble om dagen ikke holder lægen væk – med mindre du altså kaster det efter den gode doktor.

Hvad er et æble lavet af?

Der er som regel 20 støvblade, og frugten, æblet, består af fem frugtblade, der danner det pergamentagtige kernehus, mens frugtkødet dannes af det opsvulmede underbæger. Sorterne af det dyrkede sødæble (Malus domestica, M. sylvestris ssp. mitis) udvikledes formentlig dels ved selektion af typer af skovabild (M.

Hvordan opstår æbler?

Almindeligt æble (Malus domestica) eller spiseæble stammer fra Malus sieversii, i flg. ... Der er også fundet Malus Sieversii træer i Xinjiang provinsen i det nordvestlige Kina, men disse træer har ikke gener tilfælles med vore dages spiseæbler. I vore dage findes æblet over hele jorden, hvor klimaet gør, at det kan gro.

Hvilke lande hører til de vigtigste lande hvor der dyrkes æbler?

af eksportværdien. Italien er det land i EU, som har den største produktion af frugt og bær, når der fokuseres på de arter, der også dyrkes i Danmark. Den vigtigste frugt i mange lande er æbler, og de største producenter af æbler er Polen, Italien, Frankrig og Tyskland.

Hvor bliver æbler produceret?

Æbler dyrkes overvejende til frisk konsum og afsættes primært gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ligger på 1.600 ha fordelt på ca. 385 bedrifter. Heraf er de 204 hektar økologisk dyrket.

Hvad er æblet et symbol på i kristendommen?

ungdom, kærlighed, frugtbarhed, udødelighed, men også fristelse, synd, død og menneskets uhæmmede videbegær.

Er det sundt at spise æbler hver dag?

De saftige frugter kan også hjælpe dig til at få en sund og velfungerende tarmflora. Æbler indeholder nemlig kostfiberen pektin, der øger mængden af sunde tarmbakterier. Det er godt for såvel din fordøjelse som dit immunforsvar, ligesom det måske kan reducere din risiko for tarmkræft.

Er æblet sundt?

Æble er en god kilde til vitamin C, som styrker dit immunforsvar. Æbler kan også bidrage til din indtagelse af vitamin K, som styrker dine knogler og hjælper dine sår med at hele. Samtidig kan de være en kilde til mineralet kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

Hvor mange æblesorter i verden?

Der findes 750 forskellige æblesorter, heraf 350 danske sorter, i den Nordiske Genbank i Pometet i Høje Tåstrup, hvor man bevarer alle gamle nordiske sorter (et pomet er en samling af frugttræer og -buske). På verdensplan findes der endnu flere forskellige æblesorter.

Er et æble levende?

Forklaringen ligger i, at æbler er levende organismer. Når et æble bliver høstet om efteråret, har det foretaget en modningsspurt. Æblet er forpustet og forbruger rigtig meget ilt. Når man mindsker iltindholdet i luften om æblet, kan man nærmest få æblet til at gå i dvale.