Table of Contents:

 1. Kan man få sol ved UV 1?
 2. Er sololie usundt?
 3. Hvad kan man gøre for at beskytte sig imod UV-stråling?
 4. Er det uv der gør en brun?
 5. Hvad skal uv-indekset være på for at få sol?
 6. Kan man få kræft af solcreme?
 7. Hvad består en solstråle af?
 8. Hvad kan man anvende ultraviolet stråling til?
 9. Hvornår bliver jeg brun?
 10. Hvorfor bliver nogle brunere end andre?

Kan man få sol ved UV 1?

Uv-indekset - hjælp til sikker solbeskyttelse Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-strålingen, og det afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på himlen, partikler i luften osv. Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse.

Er sololie usundt?

Forskere har tidligere diskuteret, om solcremer faktisk kunne øge risikoen for kræft frem for at beskytte mod hudkræft. Enkelte undersøgelser har peget på en statistisk sammenhæng mellem brug af solcreme og udviklingen af hudkræft.

Hvad kan man gøre for at beskytte sig imod UV-stråling?

De 4 solråd
 1. Søg skygge midt på dagen (siesta)
 2. Dæk dig til med tøj og hat.
 3. Brug solcreme med høj beskyttelsesfaktor. Man bruger ofte for lidt og smører for sjældent. Solcremer skal beskytte både mod UVA- og UVB-stråler.
 4. Gå ikke i solarium.
5. sep. 2018

Er det uv der gør en brun?

UV-A + UV-B = brun For at blive brun kræver det, at huden har det farvestof, der hedder melamin, og det bliver dannet, når vi får UV-B-stråler. Så for at UV-A-strålerne skal kunne give dig brun hud, skal du have UV-B-stråler, men kun i begrænset mængde, for det er som sagt UV-B, der gør dig solskoldet.

Hvad skal uv-indekset være på for at få sol?

12 & 15 fra april til september måned, at uv-indekset ligger højt, og hvor det er vigtigt at solbeskytte sig. Det gøres bedst ved at følge de tre solråd: skygge, solhat og solcreme. Når uv-indekset er under 3, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse. I Danmark kommer uv-indekset sjældent over 7.

Kan man få kræft af solcreme?

Vigtigt 365 dage om året for at beskytte mod solens skadelige stråler – og solcreme er forebyggende mod skaderne forårsaget af solen. Og nej! Solcreme giver ikke kræft!

Hvad består en solstråle af?

De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling, dels af uv-stråling, der ikke kan ses eller mærkes. Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråler. De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade.

Hvad kan man anvende ultraviolet stråling til?

Bankerne bruger UV lys til at tjekke ægtheden af pengesedler, diskoteker anvender UV-lys til at skabe stemning, osv. Mange operationer kan slet ikke udføres uden laserlys, fx øjenoperationer. Ultraviolette stråler bruges også til at dræbe bakterier i vandbassiner og drikkevand.

Hvornår bliver jeg brun?

Hold dig helt væk fra klokken 11 til klokken 15, hvor solens skadelige stråler er på deres højeste. Og husk, at du også bliver brun af at sidde i skyggen!

Hvorfor bliver nogle brunere end andre?

Når du så har svært ved at blive brun, skyldes det at hudens naturlige melaninproduktion er meget lav. Der kan ske forandringer i ens melaninproduktion så du har nemmere ved at opnå farve, ved at blive påvirket af UV-stråler over flere år.