Table of Contents:

 1. Hvornår bør et kateter skiftes ved langtidsbehandling?
 2. Hvor ofte skal Kateterpose skiftes?
 3. Hvordan skifter man Kateterpose?
 4. Hvilken type kateter bør der anvendes ved langtidsbehandling?
 5. Kan kateter skade blæren?
 6. Hvor ofte skal man udføre kateterpleje?
 7. Hvor længe må et uridom sidde på?
 8. Hvordan udføre man kateterpleje?
 9. Hvordan laver man kateterpleje?
 10. Hvordan skylle Nefrostomikateter?
 11. Hvilke typer kateter findes der?

Hvornår bør et kateter skiftes ved langtidsbehandling?

Principielt bør kateteret skiftes, så snart den antibakterielle behandling er virksom. I forbindelse med kateterindføringen kan bakterier fra urinrørsåbningen føres med kateteret op i blæren.

Hvor ofte skal Kateterpose skiftes?

Skift kateterpose 1 gang om ugen Du skal skifte posen én gang ugentligt for at nedsætte risiko for urinvejsinfektion. Kateter og pose bør kun skilles ad, når det er strengt nødvendigt. Dette sker når posen skal skiftes eller hvis der skal skylles på kateteret. Vask altid hænder før og efter poseskift!

Hvordan skifter man Kateterpose?

Ved skift af dagposen skal katetersamling og den udvendige del af kateteret (den den der holdes på) altid desinficeres med sprit swaps (70-85% ethanol) inden slangen tages fra. Når proppen på den nye slange på dagposen tages af, må studsen ikke røre ved noget, men holdes i luften indtil den sættes på kateterslangen.

Hvilken type kateter bør der anvendes ved langtidsbehandling?

Permanent kateter lægges ikke af plejemæssige grunde – heller ikke til tunge og plejekrævende patienter – her anvendes SIK - steril intermitterende kateterisation. Kun i absolut undtagelses-tilfælde (f. eks. terminale patienter), kan permanent kateter lægges af etiske grunde.

Kan kateter skade blæren?

En læge kan anlægge et kateter og tømme blæren, men ofte skal man ses på et sygehus for at få behandling for årsagen til urinretentionen. Hvis tilstanden ikke behandles, kan den føre til tilbagevendende infektioner eller skadeblære- eller nyrerne. Urinretention er ingen sjælden tilstand.

Hvor ofte skal man udføre kateterpleje?

Hvis der udelukkende fyldes saltvand i ballonen og patienten udskrives med et kateter, skal hjemmesygeplejersken efterfylde ballonen hver 14 dag.

Hvor længe må et uridom sidde på?

Uridom skal kun anvendes i det tidsrum på døgnet, hvor patienten er inkontinent (fx om natten). Tidsrummet erkendes ved brug af væske-/vandladningsskema. Uridomet kan anvendes i 24 timer.

Hvordan udføre man kateterpleje?

Ved kateterpleje og tømning af kateterpose anvendes altid rene engangshandsker og der udføres håndhygiejne både før og efter proceduren udføres. Der udføres almindelig nedre toilette 1 gang daglig samt ved synlig forurening. Der anvendes evt. en mild, uparfumeret sæbe og engangsvaskeklude eller vaskeservietter.

Hvordan laver man kateterpleje?

Hvordan plejer du kateteret? Når du har kateter, er det vigtigt med en god hygiejne omkring urinrørsåbningen. Dette gør du i forbindelse med bad eller efter behov. Det er vigtigt at undgå knæk på slangen, da kateteret ellers bliver utæt, og urinen kan løbe ved siden af kateteret.

Hvordan skylle Nefrostomikateter?

Skylning på nefrostomikateter Der skylles med sterilt NaCl, sædvanligvis med 5ml og oftest ad flere gange. Der skylles gennem trevejshanen på kateterslangen (hvis der er sådan en på studsen), og studsen på trevejshanen desinficeres inden den sterile sprøjte med sterilt NaCl tilkobles.

Hvilke typer kateter findes der?

Der er to typer. Et permanent urinrørskateter er et kateter, der indføres i blæren gennem urinrøret, mens et permanent suprapubisk kateter indføres direkte i blæren gennem maven. Permanente katetre indføres af sundhedspersonale og bliver i kroppen, så længe der er brug for dem.