Table of Contents:

 1. Hvor har vi vores viden om spartanerne fra?
 2. Hvor gammel var man når man var færdiguddannet som soldat i Sparta?
 3. Hvad betyder at leve spartansk?
 4. Hvad er de væsentlige træk ved bystaten Sparta?
 5. Hvad er en spartaner?
 6. Hvornår levede Xerxes?
 7. Hvilken status havde de spartanske konger?
 8. Hvor kommer en perser fra?
 9. Hvem vandt den persiske krig?
 10. Hvad skete der i slaget ved Salamis?
 11. Hvem sejrede i den peloponnesiske krig?
 12. Hvad hed kongen af Sparta?
 13. Hvornår var det gamle Grækenland?
 14. Hvad handlede den peloponnesiske krig om?
 15. Hvilken gammel bystat på Peloponnes bar også det oldgræske navn Lakedaimon?

Hvor har vi vores viden om spartanerne fra?

Slaget ved Thermopylæ
Dato 11. august 480 f.Kr. Sted Thermopylæ Resultat Persisk sejr
Parter
Græske bystaterPersien
Ledere

Hvor gammel var man når man var færdiguddannet som soldat i Sparta?

Ubetinget loyalitet over for kammeraterne, og ubrydelig troskab over for Sparta, var ufravigelige krav. Klarede drengen sig godt i skolen, var han færdiguddannet elitesoldat som 18-årig.

Hvad betyder at leve spartansk?

Spartansk er et udtryk, der beskriver en spartansk levevis, dvs. at leve sparsomt. Oprindelsen er fra det spartanske samfund i byen Sparta (Σπαρτη) i oldtidens Grækenland, hvor mænd var værnepligtige fra de var 7 til de var 50 år gamle.

Hvad er de væsentlige træk ved bystaten Sparta?

Sparta forvandledes til et oligarki og blev i klassisk tid regnet for det førende i Hellas, ligesom Athen var det førende demokrati. Platon, Aristoteles og andre beundrere af Spartas forfatning foretrak dog at beskrive den som et aristokrati eller som en "blandet forfatning", hvilket man mente var det ideelle.

Hvad er en spartaner?

Sparta (græsk Σπάρτη) var en prominent bystat i det antikke Grækenland. Under antikken var bystaten kendt som Lakedaimon (græsk Λακεδαίμων), mens navnet Sparta refererede til bystatens primære bebyggelse ved flodbreddene af Eurotas i Lakonien som ligger i den syd-østlige del af halvøen Peloponnes. Omkring år 650 f.Kr.

Hvornår levede Xerxes?

(خشایارشا) persisk konge (485 f.Kr. -465 f.Kr.)

Hvilken status havde de spartanske konger?

Sparta var også den eneste græske by, der holdt fast i kongedømmet. Faktisk havde man altid to konger, fra hver sin klan. Kongerne var ikke statens politiske ledere, selvom de havde stor ind-flydelse. De tjente primært som militære ledere, i religiøse roller og som overdommere.

Hvor kommer en perser fra?

Perserne menes at være efterkommere af den Ariske stamme, der begyndte at migrere fra Centralasien i hvad der nu er Iran i det andet årtusinde f.Kr Det Persiske sprog og andre Iranske sprog dukket op som disse Ariske stammer splittet op i to store grupper , Perserne og Mederne, Perserne giftede sig med folk indfødte ...

Hvem vandt den persiske krig?

Afslutningen på krigen betød ikke enden på den persiske indflydelse i Grækenland. De følgende hundrede års stridigheder mellem grækerne gav tværtimod perserne store chancer for at spille bystaterne ud mod hinanden. Først Alexander den Stores erobring af Persien afsluttede endelig kampen.

Hvad skete der i slaget ved Salamis?

Dette gjorde det muligt for perserne at erobre Boiotien og Attika. De allierede forberedte sig på at forsvare Peloponnes, mens flåden blev trukket tilbage til den nærliggende ø Salamis....Slaget ved Salamis.
Datoseptember 480 f.Kr.
StedStræderne ved Salamis
ResultatAfgørende græsk sejr

Hvem sejrede i den peloponnesiske krig?

er betegnelsen på det store opgør mellem Athen og Sparta. Krigen varede fra 4 fvt., den handlede om herredømmet (hegemoniet) over Grækenland, involverede snart sagt hver eneste krog af Grækenland - og sluttede med Athens fuldstændige nederlag.

Hvad hed kongen af Sparta?

Leonidas (græsk: "løvens søn", "løvesøn") (født omkring 540 f.Kr., død 11. august 480 f.Kr.) var konge af bystaten Sparta fra omkring 490 f.Kr. og frem til sin død i slaget ved Thermopylæ.

Hvornår var det gamle Grækenland?

Oldtidens Grækenland regnes for den vigtigste kultur for hele den vestlige civilisation. Oldtidens Grækenland dækkede meget af Middelhavs- og Sortehavsområderne. Det blev grundlagt over 500 år f.Kr. og varede næsten 1.000 år ind til kristendommens gennembrud.

Hvad handlede den peloponnesiske krig om?

Krigen varede i 27 år til 404 f.Kr. med en våbenhvile midtvejs. I årene op til den peloponnesiske krig var der en stigende uenighed mellem Sparta og Athen, som skyldes, at Sparta var utilfreds med Athens spirende imperialisme, og at Sparta ønskede sig mere politisk magt.

Hvilken gammel bystat på Peloponnes bar også det oldgræske navn Lakedaimon?

Sparta (græsk Σπάρτη) var en prominent bystat i det antikke Grækenland. Under antikken var bystaten kendt som Lakedaimon (græsk Λακεδαίμων), mens navnet Sparta refererede til bystatens primære bebyggelse ved flodbreddene af Eurotas i Lakonien som ligger i den syd-østlige del af halvøen Peloponnes.