Table of Contents:

 1. Hvad er den observerende fortælleform?
 2. Hvad er en observerende dokumentar?
 3. Hvad er en observerende kortfilm?
 4. Hvad er en fortællende dokumentar?
 5. Hvad er den refleksive dokumentar?
 6. Hvad kendetegner den dybdeborende dokumentar?
 7. Hvad er forskellen på en observerende og dybdeborende dokumentar?
 8. Hvad er underlægningsmusik?
 9. Hvad gør effektlyde?
 10. Hvad er en refleksiv dokumentar?
 11. Hvordan mennesker kan portrætteres i dokumentarfilm?
 12. Hvad er en deltagende dokumentar?

Hvad er den observerende fortælleform?

Den observerende dokumentar Instruktøren blander sig meget lidt i, hvad der sker foran kameraet, og her fravælger man kommentarer og voice-over og undlader at forklare, men lader det i stedet være op til tilskueren at danne sin egen mening ud fra det, man ser.

Hvad er en observerende dokumentar?

Denne type dokumentar kaldes også ofte for Fluen på væggen–dokumentaren, fordi kameraet og dokumentaristen forsøger at følge personer eller begivenheder ved at være så usynlige som muligt – som en flue på væggen.

Hvad er en observerende kortfilm?

Kortfilmen rummer derfor kun få scener eller situationer, få medvirkende, måske en igangsættende begivenhed eller en overraskelse til sidst. Kortfilmen har fokus på personer og genstande. Kortfilmen giver dig begrænset baggrundsviden om personer, miljø og handling.

Hvad er en fortællende dokumentar?

Den klassiske dokumentar Den klassiske dokumentarfilm vil vise og informere os om et emne eller en sag. Det kan fx være film om natur, historiske begivenheder, samfundet osv. Den kan være båret af en nysgerrighed eller en problemstilling. Den kan indeholde interviews.

Hvad er den refleksive dokumentar?

Den refleksive dokumentar Den refleksive dokumentarfilm fokuserer på hvordan og hvad, der kommer ud af processen. Med denne stil, som etableredes i 1980'erne, reflekteres både form og indhold. På denne måde inviteres tilskueren til at overveje genrens muligheder.

Hvad kendetegner den dybdeborende dokumentar?

Den deltagende dokumentar Journalisten / instruktøren deltager selv i filmen, og er måske hovedperson. Der foregår en handling, som instruktøren er en del af. Journalisten / instruktøren taler til kameraet (eller os) og bruger jeg-form. Der kan være scener, hvor instruktøren har skjult kamera.

Hvad er forskellen på en observerende og dybdeborende dokumentar?

Observerende fremstillingsform. Fortælleren er her implicit og den observerende film er en optagelse af livet som det foregår nu og her. I den rendyrkede observerende fremstillingsform er der ingen voice-over eller kommentarspor som i den forklarende fremstillingsform. Der vil heller ikke være deciderede interviews.

Hvad er underlægningsmusik?

Filmmusik kaldes også underlægningsmusik og soundtrack. Som regel er musikken komponeret til filmen. Det kan være alle slags musikgenrer og alt fra storslåede kompositioner til helt enkle temaer med kun nogle få toner eller en enkel vokal (sangstemme).

Hvad gør effektlyde?

Effektlyd er lyd, som er kunstigt skabt og lagt på filmen for at understøtte stemninger eller følelser, fx lyden af en eksplosion eller pludselige, høje lyde i en gyserfilm.

Hvad er en refleksiv dokumentar?

Den refleksive dokumentar Den refleksive dokumentarfilm fokuserer på hvordan og hvad, der kommer ud af processen. Med denne stil, som etableredes i 1980'erne, reflekteres både form og indhold.

Hvordan mennesker kan portrætteres i dokumentarfilm?

og derfor kan mennesker portrætteres på mange forskellige måder - både som en person man skal synes om og holde med, og en mindre populær person, man ikke bryder sig om. Dokumentaren er ikke opbygget kronologisk og den følger heller ikke nogen dramaturgisk model.

Hvad er en deltagende dokumentar?

Den lægger sig tæt op ad den dokumentargenre, der kaldes den dybdeborende, klassiske eller informerende dokumentar. Formålet med en deltagende dokumentar er at sætte fokus på et bestemt emne, person, sag eller begivenhed og ofte forsøger den at sætte dagsordenen i forhold til den offentlige debat.