Table of Contents:

 1. Hvor gammel er inkaer?
 2. Hvem erobrede inkariget?
 3. Hvorfor forsvandt inkaerne?
 4. Hvad spiste inkaerne?
 5. Hvad levede aztekerne af?
 6. Hvilke grupper var der i aztekernes samfund?
 7. Hvem havde magten hos inkaerne?
 8. Hvad opdagede Francisco Pizarro?
 9. Hvad er inka guld?
 10. Hvad var inka og Aztekerriget?
 11. Hvad opfandt aztekerne?
 12. Hvornår døde aztekerne?
 13. Hvor ligger aztekerriget?
 14. Hvor lever aztekerne?
 15. Hvornår var Inkariget?

Hvor gammel er inkaer?

Inkariget var det største rige i Sydamerika før Columbus og på sit højdepunkt et af verdens største samfund. Riget opstod i det peruvianske højland i 1100-tallet og bredte sig både ved erobringer og ved fredelig assimilation over en stor del af det vestlige Sydamerika.

Hvem erobrede inkariget?

Francisco Pizarro, ca. 1475-, spansk conquistador, der stod i spidsen for Inkarigets erobring i begyndelsen af 1530'erne. Pizarro, der var af beskeden herkomst, tog i 1502 til Hispaniola.

Hvorfor forsvandt inkaerne?

Det lykkedes spanierne at tage inkaen til fange, og året efter blev han henrettet. Tilfangetagelsen af det centralistiske Tawantinsuyus hersker bidrog til at lamme modstanden mod de spanske erobrere, som meget hurtigt kunne underlægge sig det enorme Inkarige.

Hvad spiste inkaerne?

500 år siden – indtil da spiste inkaerne deres rå fisk med saft fra frugter i regnskoven. Efter at spanierne kom til, badede man fisken i citrussaften i en rum tid, således at kødet koagulerede helt.

Hvad levede aztekerne af?

Fra at være jægere og samlere lærte de undervejs fra fastboende folk at dyrke jorden, og da de havde slået sig ned i det kulturelt højt udviklede Mesoamerika, tilegnede de sig en række af områdets fælles kulturtræk, hvad angår byggetraditioner, landbrug, religion, kalender, madvaner og klædedragt.

Hvilke grupper var der i aztekernes samfund?

Det aztekiske samfund var inddelt i klasser. I den øverste gruppe sad herskeren og hans familie. Herefter kom adelsfamilierne. I de erobrede områder var der guvernører, som sørgede for, at herskeren fik sine skatter.

Hvem havde magten hos inkaerne?

Sapa Inka (eller i den spanske form: Sapa Inca) eller Inka Qhapaq var den øverste leder (konge/kejser) af Kongedømmet Cuzco og senere i Inkariget (Tawantinsuyu).

Hvad opdagede Francisco Pizarro?

Sammen med Diego de Almagro ledede han en række ekspeditioner, der havde til formål at finde det storslåede Inkarige. I 1530 drog han sammen med Diego de Almagro mod syd fra Panama for at finde Guldlandet, hvor inkaerne herskede. Pizarro ankom til Inkariget, hvor han fangede kongen Atahualpa.

Hvad er inka guld?

Nogle af de rigeste guldårer ligger i de gamle indianercivilisationers områder i Sydamerika. Den guldmine, der i dag kaldes Yanacocha, var fx en del af inkariget, og denne mine har indtil videre givet guld for omkring 35 mia. kroner.

Hvad var inka og Aztekerriget?

Hvor boede de? Mayaerne slog sig ned på Yucatán-halvøen, inkaerne opbyggede et imperium i Sydamerika, og aztekerne havde hjemme i nutidens centrale Mexico.

Hvad opfandt aztekerne?

Aztekerne oplevede åbenbaringen i et område, der den gang var en lille, sumpet ø i Texcoco-søen. Det afskrækkede dem ikke, og de opfandt chinampa-systemet til udtørring af området ved at lave små jordlodder, hvor de fremstillede al den mad, de havde brug for.

Hvornår døde aztekerne?

Da spanierne nåede til Mexico i 1519, levede der omkring 25 millioner mennesker i landet. På mindre end et århundrede var befolkningstallet faldet til en million mennesker. Mellem år 15 døde 80 procent af det oprindelige mexicanske folk, aztekerne, under det, de selv kaldte 'Pestilensen'.

Hvor ligger aztekerriget?

Aztekere, indiansk folk, der i 1400- og 1500-t. beherskede store områder af det nuværende Mexico; deres hovedstad, storbyen Tenochtitlan, lå på en ø i Texcocosøen, hvor Mexico City ligger i dag. Aztekerne havde ved spaniernes erobring kun været fastboende og haft herredømmet i området i få århundreder.

Hvor lever aztekerne?

Aztekerne var et mesoamerikansk folk fra det centrale Mexico med en rig mytologi og kulturarv.

Hvornår var Inkariget?

Inkariget var det største rige i Sydamerika før Columbus og på sit højdepunkt et af verdens største samfund. Riget opstod i det peruvianske højland i 1100-tallet og bredte sig både ved erobringer og ved fredelig assimilation over en stor del af det vestlige Sydamerika.