Table of Contents:

 1. Hvad kaldes en særligt modstandsdygtig bakterie?
 2. Kan en virus helbredes med antibiotika?
 3. Hvad er forskellen på bakteriedræbende og bakteriehæmmende antibiotika?
 4. Hvorfor virker antibiotika ikke på virus?
 5. Hvad er forskellen på gram positive og gram negative bakterier?
 6. Hvad kan man gøre for at bremse resistensudviklingen?
 7. Hvilken celletype er Bakteriecellen?
 8. Hvor lang tid varer en virusinfektion?
 9. Hvordan virker antibiotika på bakterier?
 10. Hvordan virker antibiotika mod bakterier?
 11. Hvordan virker antibiotika på cellen?
 12. Kan en bakterie mutere?
 13. Hvordan behandler man resistente bakterier?

Hvad kaldes en særligt modstandsdygtig bakterie?

Disse bakterier betegnes som methicillin resistent Staphylococcus aureus (MRSA). MRSA bakterier var tidligere udelukkende et problem på hospitaler, men siden år 2000 er der også fundet MRSA bakterier hos ellers raske personer. Disse personer bærer bakterierne uden at være syge.

Kan en virus helbredes med antibiotika?

Antibiotika virker ikke på sygdomme, der skyldes infektion med virus eller svampe. Antibiotika skal derfor ikke bruges ved forkølelse eller influenza, da disse infektioner altid skyldes virus.

Hvad er forskellen på bakteriedræbende og bakteriehæmmende antibiotika?

Bakteriehæmmende antibiotika slår dermed ikke bakterier ihjel, men forhindrer at der dannes flere nye bakterier. Foruden virkningsmekanisme inddeles antibiotika også i forhold til, hvor mange bakterier de påvirker. Nogle typer af antibiotika, de der kaldes smalspektrede, er meget specifikke.

Hvorfor virker antibiotika ikke på virus?

Forkølelser og influenza er virusbetinget og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Vores krop forsvarer sig mod betændelser på mange måder. Vi laver antistoffer og kan få feber, som virus ikke tåler så godt, så virussen (sygdommen) dermed kan blive bekæmpet af vores egen krop.

Hvad er forskellen på gram positive og gram negative bakterier?

De grampositive bakterier har et meget tykt peptidoglycanlag, hvorimod de gramnegative bakterier har et meget tyndt lag. De gramnegative bakterier har et yderligere lag omkring peptidoglycan- laget. Dette kaldes den ydre membran og består af lipopolysakkarid.

Hvad kan man gøre for at bremse resistensudviklingen?

Et ansvarligt antibiotikaforbrug - både til dyr og mennesker – er en forudsætning for at reducere resistensudviklingen. Samtidig skal der gøres en større indsats i forhold til forebyggelse af infektioner. Der er behov for mere viden for at styrke målrettede indsatser.

Hvilken celletype er Bakteriecellen?

Da bakterier er prokaryoter, indeholder de hverken en cellekerne eller organeller, der er omgivet af en membran som for eksempel grønkorn og mitokondrier, eller andre organeller i eukaryoter såsom Golgiapparat eller endoplasmatisk reticulum. Cellevæggen er også opbygget helt anderledes end hos planter.

Hvor lang tid varer en virusinfektion?

Giv dig tid til at blive rask Men sagen er, at infektioner – uanset om de skyldes virus eller bakterier – tager tid at komme sig over. Ved typiske vintersygdomme som fx hoste og bihulebetændelse, kan der gå mere end to uger, før du er helt rask.

Hvordan virker antibiotika på bakterier?

Der findes mange typer af antibiotika, hvoraf penicillin er den, der bruges mest. Alle typer antibiotika hæmmer bakteriernes vækst eller dræber dem ved at påvirke deres struktur. Når bakterierne blot svækkes, bliver det nemmere for menneskets immunforsvar at bekæmpe dem.

Hvordan virker antibiotika mod bakterier?

Når man giver antibiotika, bliver normalfloraen undertrykt, mens de resistente bakterier ikke bliver påvirket. Under behandling med antibiotika ser man derfor, at de resistente bakterier formerer sig. Efterhånden kan der blive så mange resistente bakterier, at de kan fremkalde sygdom.

Hvordan virker antibiotika på cellen?

Nogle former for antibiotika binder sig til enzymer, som er nødvendige for, at bakterien kan opbygge sin cellevæg, og forhindrer den dermed i at udvikle sig normalt. Den svækkede cellevæg forhindrer yderligere celledeling, og gør cellen utæt, så væske kan strømme ind i bakterien, hvilket får den til at sprænge.

Kan en bakterie mutere?

Bakterier kan udvikle resistens af sig selv Bakterier kan spontant mutere og blive resistente over for antibiotika, efter at antibiotikabehandling er stoppet. Det viser svensk-dansk forskningssamarbejde, der kaster nyt lys over, hvorfor bakterier i stigende grad bliver resistente.

Hvordan behandler man resistente bakterier?

Vi kan ikke gøre noget ved den resistens, bakterier er født med, men ved at begrænse brugen af antibiotika, kan vi nedsætte problemet med den resistens, som udvikles. Hvorfor udvikles resistens? Bakterier forsøger at blive modstandsdygtige over for de farer, de udsættes for, ligesom vi mennesker gør.