Table of Contents:

  1. Hvilke stråler bliver man brun af?
  2. Kan man blive brun af UV lys?
  3. Hvilken type UV-stråling kan forårsage hudkræft?
  4. Hvad skal uv-indekset være på for at få farve?
  5. Hvornår får man farve af solen?
  6. Hvorfor bliver jeg ikke brun af solen?
  7. Hvor langt tid tager det at blive brun?
  8. Kan man blive brun under en parasol?

Hvilke stråler bliver man brun af?

UV-A + UV-B = brun For at blive brun kræver det, at huden har det farvestof, der hedder melamin, og det bliver dannet, når vi får UV-B-stråler. Så for at UV-A-strålerne skal kunne give dig brun hud, skal du have UV-B-stråler, men kun i begrænset mængde, for det er som sagt UV-B, der gør dig solskoldet.

Kan man blive brun af UV lys?

UV-A-stråling kan dog ikke gøre dig brun, uden at der også er UV-B-stråling tilstede, da det er UV-B, der danner farvestoffet melanin i huden, som efterfølgende påvirkes af UV-A, så hudens melanin bliver brun.

Hvilken type UV-stråling kan forårsage hudkræft?

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft. Det gælder især kræft i huden, men også kræft på læberne og i øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium. Danskerne er glade for at være ude i solen.

Hvad skal uv-indekset være på for at få farve?

Ved uv-indeks mellem 3 og 7 er der moderat risiko for solskoldning. Derfor bør du opholde dig i skyggen mellem klokken 12 og 15 – og derudover finde solcremen frem. Ved et uv-indeks mellem 6 og 8 er risikoen for solskoldning stor. Med uv-indeks fra 8 og op efter er det meget høj risoko for solskoldning.

Hvornår får man farve af solen?

Optimal eksponeringstid – I hvide/lyshudet menneskers hud, sker den optimale koncentration af vitamin D indenfor 20 minutter med ultraviolet eksponering. Det kan tage op til 3-6 gange så lang tid, for folk med mørkere pigmenterede hud, før de opnår den samme koncentration af vitamin D i huden.

Hvorfor bliver jeg ikke brun af solen?

Når du så har svært ved at blive brun, skyldes det at hudens naturlige melaninproduktion er meget lav. Der kan ske forandringer i ens melaninproduktion så du har nemmere ved at opnå farve, ved at blive påvirket af UV-stråler over flere år.

Hvor langt tid tager det at blive brun?

Tag solcreme på en halv time før du går u i solen. Solfilteret skal nemlig bruge 20 minutter for at trænge ind i huden, så det kan beskytte din hud ordentligt, så du ikke bliver forbrændt, men derimod smækker, lækker brun.

Kan man blive brun under en parasol?

Selvom du på en varm og solrig dag søger skygge bag parasollen, kan du stadig blive solskoldet. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan hele 50 procent af solens UV-stråler nemlig stadig nå dig i skyggen.