Table of Contents:

 1. Hvad er små vakuoler?
 2. Hvad gør vesikler?
 3. Hvor stor er en Dyrecelle?
 4. Er der Vakuole i bakterier?
 5. Hvad betyder Saftspænding?
 6. Kan myggestik give vabler?
 7. Hvor er grønkornene i en plante?
 8. Hvor stor er en Menneskecelle?
 9. Hvilke organismer er opbygget af bakterieceller?
 10. Hvor findes der grønkorn?
 11. Hvad er Saftspænding i planter?

Hvad er små vakuoler?

En vakuole er et stort depotområde i en celle, bestående af en invagination af cellemembranen. Dyrecellers vakuoler er mindre end dem i plantecellerne, hvor en stor vakuole anvendes til at regulere cellens tryk og saftspænding. Vakuolen udgør ofte størstedelen af plantecellens volumen.

Hvad gør vesikler?

Vesikler bruges af cellen til at lagre, transportere eller fordøje diverse materialer. Vesikler dannes f. eks. ved endocytose, hvor cellemembranen omslutter en partikel uden for cellen, hvorefter den omsluttende membran afsnøres fra den øvrige cellemembran og danner en vesikel internt i cellen.

Hvor stor er en Dyrecelle?

Det gælder både for mikroorganismer, planter, dyr og mennesker. Deres størrelse kan variere meget. Men en typisk celle har en diameter på mellem 0,01mm og 0,02mm. Det er mindre end man kan se med det blotte øje.

Er der Vakuole i bakterier?

Det drejer sig om mitokondrier, kloroplaster, golgiapparatet, endoplasmatisk retikulum, vakuoler, en særlig type ribosomer m.m. Prokaryoter mangler disse organeller, ribosomerne er af en anden type, og DNA ligger frit i cytoplasmaet.

Hvad betyder Saftspænding?

Saftspænding, turgortryk, det tryk, som væsken i planteceller udøver på cellevæggen. Når levende celler optager vand ved osmose, vil de relativt stive cellevægge udspiles.

Kan myggestik give vabler?

Ved alvorlig allergisk reaktion Tendens til besvimelse. Forvirring. Hurtig puls. Vabler på andre steder end selve stikket.

Hvor er grønkornene i en plante?

I planter foregår fotosyntesen i grønkorn, som også bliver kaldt for kloroplaster. Grønkornene indeholder klorofyl, der er et særligt pigment, som planten kan bruge til at udnytte energi i sollys. I nogle planter kan du se, at grønkornene ligger inde i plantecellerne, hvis du bruger et mikroskop.

Hvor stor er en Menneskecelle?

Cellen er typisk mellem mikrometer lang og kan derfor kun ses i et mikroskop. En celle består af et protoplasma, der er det levende indhold i cellen, omgivet af en cellemembran.

Hvilke organismer er opbygget af bakterieceller?

Ud over bakterier omfatter de prokaryote organismer endnu to betydningsfulde grupper af mikroorganismer, nemlig cyanobakterier (blågrønalger) og Archaea.

Hvor findes der grønkorn?

Plastiderne forekommer kun hos planter; den vigtigste type er grønkorn (kloroplaster), der findes i alle grønne dele, især i blade, og som er ansvarlig for fotosyntesen.

Hvad er Saftspænding i planter?

Saftspænding, turgortryk, det tryk, som væsken i planteceller udøver på cellevæggen. Når levende celler optager vand ved osmose, vil de relativt stive cellevægge udspiles. Derved opbygges et hydrostatisk tryk i cellerne, indtil dette tryk bliver så stort, at det modvirker yderligere vandoptagelse.