Table of Contents:

  1. Hvad er XYY syndrom?
  2. Hvad betyder Turner?
  3. Kan man mangle et kromosom?
  4. Hvad har 44 kromosomer?
  5. Hvad er TS pige?
  6. Hvad er en XY pige?

Hvad er XYY syndrom?

XYY syndrom skyldes et ekstra Y-kromosom og ses kun hos drenge. Drenge med kønskromosombesætningen XYY bliver i gennemsnit markant højere end drenge med normal kønskromosombesætning (XY), og i nogle tilfælde kan der desuden være adfærdsmæssige problemer.

Hvad betyder Turner?

Turner syndrom er en genetisk tilstand, som man kun ser hos piger og kvinder, der er født med et manglende eller ændret X-kromosom. Syndromet er opkaldt efter den amerikanske læge Henry Turner.

Kan man mangle et kromosom?

En numerisk afvigelse er, at der er et eller flere kromosomer for meget eller for lidt. Opstår fejlen helt tidligt (hvad der er mest normalt), vil alle celler i kroppen indeholde samme kromosomafvigelse. Antalsfejlene kan også ramme kønskromosomerne. Kvinder der mangler et X-kromosom, kaldes Turners syndrom.

Hvad har 44 kromosomer?

Mennesket har 46 kromosomer, der indeholder vores arvemasse og vores gener. De 44 kromosomer består af 22 par, mens de sidste to er kønskromosomerne X og Y. Hvis en person har to X-kromosomer, er det en pige, mens et X og et Y giver en dreng.

Hvad er TS pige?

En transdreng identificerer sig som dreng men blev tildelt et feminint køn ved fødslen. En transpige identificerer sig som pige men blev tildelt et maskulint køn ved fødslen.

Hvad er en XY pige?

Kvinder har i stedet et kromosompar med to homologe X-kromosomer. Det vil altså sige, at man får en pige, når kombinationen af æg og sædcelle giver XX, mens XY giver en dreng. Kvinder laver kun æg med X-kromosomer. Mænd laver både sædceller med X-kromosomer og sædceller med Y-kromosomer.