Table of Contents:

 1. Hvorfor er kornprodukter sunde?
 2. Hvad er fuldkornsmærket?
 3. Er fuldkorn sundt?
 4. Hvad indeholder kornprodukter?
 5. Hvorfor er brød sundt?
 6. Hvilke korn er sundest?
 7. Hvilke krav er der til fuldkornsmærket?
 8. Hvordan får man fuldkornsmærket?
 9. Er majs fuldkorn?
 10. Er fuldkornshvede sundt?
 11. Er fuldkorn bedre?
 12. Hvad er forskellen på fibre og fuldkorn?
 13. Hvad er der korn i?
 14. Hvad indeholder mest fuldkorn?

Hvorfor er kornprodukter sunde?

Fuldkorn og rugbrød fremmer sundheden Det første, vi kan slå fast, på basis af de studier vi har lavet, er, at fuldkorn havde en gavnlig effekt på flere af inflammationsmarkørerne. Det betyder med andre ord, at en kost rig på fuldkorn kan nedsætte risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Hvad er fuldkornsmærket?

Fuldkornslogoet sikrer dig en madvare med masser af fuldkorn. Det betyder, at alle kornets dele er med - også kim og skaldele, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel.

Er fuldkorn sundt?

Fuldkorn er godt for din sundhed. Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre.

Hvad indeholder kornprodukter?

Vigtige indholdsstoffer i kornprodukter. Kornprodukter er meget vigtige i vores kost, da vi får en lang række nødvendige næringsstoffer fra denne fødevaregruppe som kostfibre, stivelse og protein, samt B-vitaminer og E-vitamin, foruden andre sundhedsfremmende stoffer.

Hvorfor er brød sundt?

Når du vælger brød med et højt indhold af fuldkorn, får du ikke alene kostfibre, men også jern, magnesium, kalium, E- og B-vitaminer, antioxidanter og sunde fedtsyrer.

Hvilke korn er sundest?

Freekeh er en type hvede, der er særligt populær i Mellemøsten og Afrika. Sammenlignet med andre kornsorter indeholder det rigtig meget protein og masser af fibre samt en række vitaminer og mineraler, herunder A-, C- og E-vitaminer, jern, kalcium og zink.

Hvilke krav er der til fuldkornsmærket?

Fuldkorn kan være helt, knækket eller malet til mel, men uanset formalingsgraden rummer det stadig alle de vigtige næringsstoffer, som et korn består af. Herudover stiller fuldkornslogoet krav til indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre i produkter med fuldkornslogoet.

Hvordan får man fuldkornsmærket?

Du finder fuldkornsmærket på produkter inden for kategorierne brød, ris, knækbrød, pasta, gryn, mel og morgenmad. For at et produkt kan få fuldkornsmærket, skal det opfylde en række krav der knytter sig til de forskellige produktgrupper. Du kan læse kravene på deres hjemmeside - www.fuldkorn.dk.

Er majs fuldkorn?

Fuldkorn kan komme fra kerner af hvede, rug, byg, havre, tørret majs, hirse og ris. Kernerne kan både være hele og forarbejdede. Der er stadig tale om fuldkorn, hvis hele kerner er malet til mel.

Er fuldkornshvede sundt?

I fuldkornsmel, som f. eks. rugmel, grahamsmel og hvidhvede er udmalingsgraden 100 %, mens udmalingsgraden for hvede-, durum- og sigtemel kun er 75-80 %. Så fuldkornsmel er det sundeste valg.

Er fuldkorn bedre?

Fuldkorn har et højt indhold af kostfibre, og det giver ikke kun bedre fordøjelse, men også et mere stabilt blodsukker og en god mæthedsfornemmelse. Mæthedsfornemmelsen modvirker, at man spiser for meget og derved bliver overvægtig.

Hvad er forskellen på fibre og fuldkorn?

Men hvad er så forskellenfuldkorn og kostfibre? Fuldkorn har et højt indhold af kostfibre. Fuldkorn betegner hele kornet, mens kostfibre dækker over delvis ufordøjelige kulhydrater, som kommer fra planter, det vil sige netop korn, samt grøntsager, bælgfrugter, kerner og nødder.

Hvad er der korn i?

Langt den største del af det producerede korn bruges til foder i husdyrproduktionen, men korn bruges også til mange andre formål, bl. a. til brød (hvede og rug), øl (maltbyg) og gryn (havre). Vinterhvede er den mest dyrkede kornart i Danmark.

Hvad indeholder mest fuldkorn?

Det anbefales at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. De mest almindelige typer er hvede, rug, havre og byg. 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.