Table of Contents:

 1. Kan man selv lave tomatfrø?
 2. Kan man tage frø af tomater?
 3. Hvornår sår man tomat frø?
 4. Hvornår Ompottes tomater?
 5. Kan man selv så tomater?
 6. Hvordan laver man selv tomatplanter?
 7. Hvordan tørre man tomat frø?
 8. Hvordan spirer man tomatfrø?
 9. Er det for sent at så tomater?
 10. Hvor lang tid er tomatfrø om at spire?
 11. Hvordan sår man tomatfrø?
 12. Hvorfor kommer der ikke tomater på min plante?

Kan man selv lave tomatfrø?

Det er meget nemt at tage tomatfrøman behøver kun en enkelt plante, ja egentlig kun én tomat. Tomater er selvbestøvende, så der forekommer normalt ikke krydsbestøvning af sorterne. Nogle kartoffelbladede sorter kan dog krydse med andre sorter, så de skal plantes et godt stykke væk, hvis man vil høste tomatfrø.

Kan man tage frø af tomater?

Når tomaterne er godt modne, plukker du dem, skærer dem over og skraber de klistrede frø ud med en teske. Tomatfrø er klistrede, fordi de er omgivet af en slimet gelekappe, der beskytter dem. I naturen forsvinder det af sig selv, når tomaten falder til jorden og rådner, så frøet kan spire til foråret.

Hvornår sår man tomat frø?

Generelt gælder det, at tomatfrø skal sættes til forspiring 8 uger før, de skal plantes ud. Det vil sige, at du kan forspire dine tomatfrø først i marts og plante dem ud først til midt i maj. Vær opmærksom på, at frilandstomater skal forspires midt i marts til først i april og udplantes midt i maj til først i juni.

Hvornår Ompottes tomater?

Planten skal pottes om i en større potte, så snart rødderne når ud til pottekanten, ellers hæmmes planten i sin vækst. Ranglede tomatplanter kan ved prikling og omplantning plantes dybere, så man får mere kompakte planter og 1. blomsterklase længere nede på stænglen.

Kan man selv så tomater?

Tomater er meget nemme at så selv. På vores breddegrader må de forspires inden døre, og jo tidligere du kommer i gang, jo tidligere kan du høste. Såtidspunktet afhænger dog af, om planterne skal stå i drivhus eller på friland, når de plantes ud. Fra såning til udplantning går der 7-10 uger, alt efter sorten.

Hvordan laver man selv tomatplanter?

Der er mange frø i en skive, og de spirer nemt.
 1. Fyld jord i potter. Så tager du nogle potter og fylder dem ca. trekvart op med almindelig pottemuld eller havejord. Herefter tager du en tomatskive og lægger den på jorden.
 2. Sæt potten lunt. Drys jord over skiven, så det lige dækker. Sæt potten lunt, uden direkte sol.

Hvordan tørre man tomat frø?

Sådan tager man sine egne tomatfrø
 1. Skær tomaterne over og pres kernerne ned i en skål med hænderne. ...
 2. Kom vand på til der er nogle cm vand i glasset. ...
 3. Lad siderne tørre nogle dage, til de er gennemtørre, pak dem sammen og skriv sortens navn også udenpå pakken.

Hvordan spirer man tomatfrø?

Fra frø til spirer Tomater spirer bedst ved en temperatur omkring 22-25 grader, pas på det ikke bliver varmere. Frøene sås i en god, lys såjord, som ikke er tilsat gødning. For højt gødningsindhold i jorden kan genere spiringen. Jorden gennemvandes efter såningen og skal derefter holdes jævnt fugtig, ikke våd.

Er det for sent at så tomater?

på det rigtige tidspunkt Vil du selv så tomater, gælder det om, hverken at for tidligt eller for sent. Tomater til drivhuset skal du omkring 1. marts, de er klar til at plante ud i drivhuset først i maj.

Hvor lang tid er tomatfrø om at spire?

Det er vigtigt ikke at så, førend jorden er så varm, at frøene kan spire....Tabel over spiretemperatur og spiretid.
GrønsagsartTomat
Spiretemperatur14
22–27
35
Spiretid4–10

Hvordan sår man tomatfrø?

Tomater spirer bedst ved en temperatur omkring 22-25 grader, pas på det ikke bliver varmere. Frøene sås i en god, lys såjord, som ikke er tilsat gødning. For højt gødningsindhold i jorden kan genere spiringen. Jorden gennemvandes efter såningen og skal derefter holdes jævnt fugtig, ikke våd.

Hvorfor kommer der ikke tomater på min plante?

Problem: De nyplantede tomatplanter vokser ikke og bliver blålige. Årsag: Planterne har det for koldt, og det betyder, at de ikke kan optage tilstrækkeligt fosfor til vækst. Løsning: Undgå for tidlig om-plantning af de spæde tomatplanter, og dæk planterne med plastik eller fiberdug, hvis der er udsigt til kolde nætter.