Table of Contents:

  1. Er der parasitter i sushi?
  2. Hvad er Sælorm?
  3. Hvorfor får man orm i numsen?
  4. Hvordan får man orm i maven?
  5. Hvad gør trikiner?

Er der parasitter i sushi?

Parasitten er udbredt i saltvandsfisk. Mennesker smittes ved at spise rå fisk, f. eks. i form af sushi eller sashimi.

Hvad er Sælorm?

Ormen er en parasit, som lever og lægger æg i maven på sæler. Med sælernes ekskrementer spredes æggene til små krebsdyr, hvor de udklækkes til larver og venter på at vende tilbage til sælmaverne – enten den direkte vej ved at krebsdyrene ædes af sæler, eller indirekte ved at de ædes af fisk, som så igen ædes af sæler.

Hvorfor får man orm i numsen?

Hvis endetarmen kommer i berøring med håndklæder eller sengetøj, eller barnet klør sig omkring endetarmsåbningen og herefter rører ved andre personer eller ting, kan æggene sprede sig. Hvis fingre og hænder kommer i berøring med æggene, og de derefter kommer i munden, ender de i tarmen, hvor børneorm bliver til.

Hvordan får man orm i maven?

Mennesker får indvoldsorm ved at indtage fødevarer, der på et tidspunkt er blevet forurenet med jord, som har indeholdt afføring fra mennesker. Voksne orm lever i hele tyndtarmen. Efter befrugtning udskiller hunormen store mængder æg i afføringen - op til 200.000 æg per dag.

Hvad gør trikiner?

Nogle infektioner med trikiner forløber uden symptomer. Den kroniske sygdom præges af træthed, muskelsmerter og svedtendens. Jo mere udbredt cysterne er i musklerne, desto flere symptomer kan der forventes hos patienten.