Table of Contents:

  1. Hvad er det der bevæger sig på himlen?
  2. Kan man se Jupiter fra Jorden?
  3. Hvad er det der lyser på himlen mod syd?
  4. Hvad er det for en klar stjerne på himlen?
  5. Hvad kan man se på himlen i nat?
  6. Hvornår kan man se Jupiter på himlen?
  7. Hvordan kan man se Jupiter?
  8. Hvorfor kan man se Jupiter?
  9. Hvad hedder den største stjerne på himlen?
  10. Hvad hedder den stjerne der lyser mest?

Hvad er det der bevæger sig på himlen?

Meteorer (også kaldet stjerneskud) er blandt de mere normale og velkendte fænomener, som lyser op på himlen sammen med stjernerne.

Kan man se Jupiter fra Jorden?

Jupiter har 79 kendte måner. Planeten er den største planet i vores solsystem, og den kan ses med det blotte øje fra Jorden som det (normalt) fjerdeklareste objekt på himlen – kun overgået af Solen, vor egen Måne samt Venus og ved visse lejligheder Mars.

Hvad er det der lyser på himlen mod syd?

Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden. Når partiklerne kommer til Jordens nord- og sydpol, begynder luften i den del af vores atmosfære, som ligger ca. 90-500 km over jordoverfladen, at gløde. Partiklerne har enten været fanget i Jordens magnetfelt eller kommer fra Solen.

Hvad er det for en klar stjerne på himlen?

Lidt under og øst for Orion finder vi Den Store Hund, der let kendes på Sirius, der med sin afstand på knap 9 lysår er himlens klareste stjerne. Lidt højere på himlen og en smule længere mod øst har vi Den Lille Hund, hvis klareste stjerne er Prokyon. Vi er nu lige ud for Betelgeuse i Orion.

Hvad kan man se på himlen i nat?

På en klar nat kan du se omkring 5000 stjerner med det blotte øje. Uden noget som helst udstyr vil du også kunne se de fleste af Solsystemets planeter. Du kan se lavasletter og meteorkratere på Månen. Og kernen af Andromeda-galaksen – 2,5 millioner lysår væk.

Hvornår kan man se Jupiter på himlen?

Efterårets nattehimmel byder på mange forskellige muligheder for gode astronomiske oplevelser. Blandt andet står planeten Jupiter smukt på den sydlige himmel for tiden som en meget klar lysende prik. Planeterne lyser ikke af sig selv, men stråler på nattehimlen, fordi solens lys bliver reflekteret fra deres overflade.

Hvordan kan man se Jupiter?

Du finder Jupiter i stjernebilledet Jomfruen tæt på Karlsvognen (Big Dipper på stjernekortet her). Har du en nogenlunde kapabel stjernekikkert kan du ligefrem fange nogle af Jupiters mørke og lyse bælter. Men selv uden stjernekikkert er solsystemets massive mastodont et imponerende syn.

Hvorfor kan man se Jupiter?

Jupiter er da så tæt på Jorden, som den kan komme, og selv i et mindre teleskop eller en almindelig kikkert skulle det være muligt at se dens skybælter og i hvert fald følge de fire store måner Io, Europa, Ganymedes og Callisto, som blev opdaget af Gallileo i 1610.

Hvad hedder den største stjerne på himlen?

Den hidtil største stjerne, der er set, er mellem 18 gange større end Solen. Den røde hypergigant VY Canis Majoris er den største stjerne, der hidtil er observeret. Stjernen er mellem 18 gange så stor som Solen. Hvis den var på Solens plads i Solsystemet, ville den opsluge alle de indre planeter.

Hvad hedder den stjerne der lyser mest?

Sirius (eller Alfa Canis Majoris) er himlens klareste stjerne og hovedstjernen i stjernebilledet Store Hund. Af den grund kendes den også som Hundestjernen.