Table of Contents:

 1. Er timian giftigt?
 2. Kan man spise timian i blomst?
 3. Hvornår skal timian klippes ned?
 4. Hvad er godt ved timian?
 5. Er rosmarin giftig for katte?
 6. Er timian død?
 7. Hvornår blomstre timian?
 8. Kan man spise Purløgsblomster?
 9. Hvordan ordner man frisk timian?
 10. Hvornår klippes krydderurter ned?
 11. Kan man drikke timian?

Er timian giftigt?

Havetimian, ofte skrevet have-timian, er en stedsegrøn plante med talrige, små blomster. Planten dufter stærkt af æteriske olier, som gør den sygdomsfri og uspiselig for planteædere. På grund af disse æteriske olier har planten været brugt i lægekunst og madlavning gennem årtusinder.

Kan man spise timian i blomst?

Hvordan bruges frisk timian? Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.

Hvornår skal timian klippes ned?

Vanding og beskæring af timian Hvis din timianplante står det samme sted i haven i en årrække, kan du beskære den i foråret. Det forhindrer planten i at forvedde og blive ranglet. Timian skal beskæres, så der stadig sidder grønne blade tilbage. Skærer du længere ned, risikerer du, at urten ikke vækster.

Hvad er godt ved timian?

Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.

Er rosmarin giftig for katte?

Prognosen er meget god og det går ofte hurtigt over igen. Rosmarin er en plante, der både kan stå til pynt eller bruges i madlavningen. Planten indeholder mange essentielle olier, der i store mængder kan give irritation af mave- og tarm (f.

Er timian død?

Timian vokser i næsten al slags jord, men for alle timian gælder, at der skal være et godt dræn. Hvis de står og sopper, er det den sikre død. Vil man holde sine timian som tætte dværgbuske og sikre, at de ikke bliver ranglede og bare forneden, skal de beskæres.

Hvornår blomstre timian?

Timian kan købes i potter på torve eller i planteskoler, hvor flere sorter er i udbud. Planten er en halvbusk på ca. 25 cm med træagtige stængler og elliptiske blade. De bleglilla blomster, der blomstrer i juli/august, er små og sidder samlet i bladhjørnerne i tætte klaser.

Kan man spise Purløgsblomster?

Purløgsblomster og andre lignende løgblomster er nogle af de deliciøse spiselige blomster. Mange ærgrer sig, når urtehavens purløg går i blomst, da det, hvis ikke man har klippet ned i tide, så er slut med purløg. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Hvordan ordner man frisk timian?

Det gøres lettest, ikke altid let, ved at holde i toppen af kvisten og så køre to fingre op langs stilken nedefra. I varme retter gør jeg nogle gange det samme. Men oftest og næsten altid i simreretter putter jeg stilkene hele i. Bladene løsner sig, når de udsættes for varne længe nok og stilkene kan så fiskes op.

Hvornår klippes krydderurter ned?

Krydderurter skal klippes ned i juli. Det er vist den overordnede regel for at sikre at kunne høste krydderurter hele sommeren – og langt ud på efteråret. Det gælder dog ikke de 1årige krydderurter eller 2årige krydderurter, såsom persille, dild, koriander o.l. Her skal naturligvis først klippes, når høstes.

Kan man drikke timian?

Til en kande velsmagende timiante skal du bruge en liter kogt vand, en håndfuld friske timianstilke eller en spsk tørret timian. Lad teen trække mindst fem minutter. Når teen er drikkeklar, kan du tilsætte en spsk god honning eller lidt friskpresset citron. Begge dele virker ekstra godt for immunsystemet.