Table of Contents:

 1. Hvordan ser spolorm ud?
 2. Kan man købe ormekur i håndkøb?
 3. Kan voksne få orm?
 4. Kan spolorm smitte mennesker?
 5. Hvor hurtigt vokser spolorm?
 6. Hvordan får man parasitter?
 7. Hvilke sygdomme kan parasitter give?

Hvordan ser spolorm ud?

I menneskets tarmkanal vil de mikroskopiske larver eller befrugtede æg udvikle sig til voksne orm, der i spolorms tilfælde kan blive op til 30 cm lange. Spolorm er hvidlige eller grålige og har form og størrelse som almindelige regnorm.

Kan man købe ormekur i håndkøb?

Ormemiddel fås på recept og anbefales af læger som det foretrukne produkt. Der findes dog også et middel, som kan fås i håndkøb. Man anbefaler, at hele familien tager behandlingen samtidigt.

Kan voksne få orm?

Børneorm er små trådlignende orme, der er cirka en centimeter lange. Æggene er aflange, men kan ikke ses med det blotte øje. Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark. Navnet snyder lidt, for selvom det oftest er børn, som har børneorm, kan voksne også sagtens dem.

Kan spolorm smitte mennesker?

Mennesker kan smittes med kattens spolorm. Da dyrenes orm er afhængige af deres specifikke vært, vil de ikke kunne færdigudvikle sig i mennesker og vil i de fleste tilfælde derfor ikke give anledning til sygdom. De fleste mennesker, som er inficeret med spolorm, har ingen symptomer.

Hvor hurtigt vokser spolorm?

Her udvikles larven til en voksen og kønsmoden orm. Denne omgang tager 42 dage, og den voksne orm vil til sidst producere flere tusinde nye æg – om dagen! Vandringen gennem leveren giver såkaldte ”hvide pletter” på leverens overflade. Pletterne er sår efter den skade, larvens vandring udgør.

Hvordan får man parasitter?

Smitte sker typisk ved indtag af parasit-æg eller -cyster, som har forurenet fødevarer og drikkevand. Mange parasitter er flere måneder om at udvikle sig til voksne orm. Modne parasitter lægger æg eller producerer cyster, der kan udskilles i afføring eller urin.

Hvilke sygdomme kan parasitter give?

Parasitter kan give en stor variation af sygdomme, afhængigt af hvilken type parasit, der er tale om. Som forbruger kan man undgå at blive syg ved at følge nogle få enkle råd....Læs også på disse sider om:
 • Norovirus.
 • Hepatitis A virus.
 • Hepatitis E virus.
 • TBE (Tick Borne Encephalitis)