Table of Contents:

 1. Kan man mærke udposning på hovedpulsåren?
 2. Hvordan føles en udposning?
 3. Hvordan opstår en aneurisme?
 4. Hvor sidder aneurisme?
 5. Hvordan føles en aneurisme?
 6. Hvorfor får man udposning på hovedpulsåren?
 7. Hvor mange har aneurisme?
 8. Kan man mærke en udposning?
 9. Hvorfor springer halspulsåre?
 10. Hvad er udposning på spiserøret?
 11. Hvor er pulsåren?
 12. Hvor sidder Hovedkranspulsåren?
 13. Hvor sidder pulsåren i foden?
 14. Hvad er Hjernehindeblødning?

Kan man mærke udposning på hovedpulsåren?

Enkelte gange opdages en udposning af legemspulsåren i maven, når lægen føler på maven. Men hvis udposningen kun er lille, eller hvis personen er overvægtig, kan det være svært at mærke.

Hvordan føles en udposning?

De typiske symptomer vil være ondt i ryggen eller ubehag i maven, symptomer der som regel leder tanken hen på andre almindelige og mindre alvorlige sygdomme. En udposning kan også give sig til kende som en blodprop i benet (i pulsåren). Benet bliver pludseligt blegt, koldt og smertende.

Hvordan opstår en aneurisme?

Hvordan opstår en aneurisme? En aneurisme opstår ofte på baggrund af dårlig livsstil og ses typisk hos patienter med forhøjet blodtryk og åreforkalkning. Stress på karrene forårsaget af for højt tryk eller aflejring af fedt, fører til udposning af karret.

Hvor sidder aneurisme?

Aneurisme (udvidet pulsåre) Et aneurisme er en udvidet eller udposet pulsåre. Ofte er der ingen symptomer, men det kan være en livsfarlig tilstand, hvis aneurismet brister. En udposning kan opstå i alle pulsårer, men er mest hyppig i hovedpulsåren (aorta).

Hvordan føles en aneurisme?

Symptomer på en aneurisme I hjernen vil det typisk give symptomer som hovedpine, føleforstyrrelser og/eller synsforstyrrelser. Et aneurisme kan også briste. Hvis et aneurisme i hjernen brister, giver det en subarachnoidal hjerneblødning.

Hvorfor får man udposning på hovedpulsåren?

Udposning på hovedpulsåren sker oftest ved skade på pulsårens væg på grund af åreforkalkning (arteriosclerosis). Åreforkalkning sker på grund af en opbygning af kolesterol og andet fedtindhold i årene og ofte kombineret med forhøjet blodtryk (hypertension). Andre årsager kan være: medfødt svækkelse af pulsårens væg.

Hvor mange har aneurisme?

I den medicinske verden hedder en udposning på hovedpulsåren et aorta-aneurisme – eller i daglig tale blot et aneurisme. Undersøgelser har vist, at omkring to til fire procent af alle 50-60-årige danskere har et aorta-aneurisme, men de fleste patienter er slet ikke klar over, at de bærer rundt på lidelsen.

Kan man mærke en udposning?

De fleste udposninger giver ingen symptomer. Faktisk bliver de fleste påvist ved en røntgenundersøgelse af brystkassen eller ved en skanning, som bliver udført på grund af en anden lidelse, f. eks. lungesygdom, eller blot ved en rutinemæssig undersøgelse.

Hvorfor springer halspulsåre?

Åreforkalkning (arteriosclerose) gør halspulsåren hård og danner ved forsnævringer blodpropper der igen giver TIA og slagtilfælde. Åreforkalkningen skyldes arvelige forhold og rygning. Højt blodtryk, sukkersyge og for højt kolesteroltal fremmer også udviklingen af åreforkalkning.

Hvad er udposning på spiserøret?

Hvorfor får man udposninger på spiserøret? Udposningen dannes ved, at mad og drikke ikke bevæger sig så hurtigt ned i mavesækken, som det skal. Dette medfører, at trykket i spiserøret øges. Svage områder i spiserørets væg vil så kunne give efter, og derved dannes der en udposning.

Hvor er pulsåren?

Blodet løber fra hjertet gennem legemspulsåren (aorta) frem til bækkenpulsåren (arteria iliaca). Fra bækkenet løber blodet videre i lårpulsåren (a. femoralis), som forløber langs lårbensknoglen, går bag om knæet, og ned i underbenet, hvor den deler sig i 3 pulsårer, hvoraf to fortsætter ned ud på foden.

Hvor sidder Hovedkranspulsåren?

Hovedpulsåren har samme størrelse som en havevandslange, og strækker sig fra hjertet ned gennem bryst- og maveregionen, hvorefter den deler sig i to, der forsyner hvert ben. ​Selv om en udposning kan forekomme hvor som helst på hovedpulsåren, forekommer den hyppigst på det stykke, der løber gennem bughulen (70 %).

Hvor sidder pulsåren i foden?

Pulsårerne (arterierne) til benet femoralis), som forløber langs lårbensknoglen, går bag om knæet, og ned i underbenet, hvor den deler sig i 3 pulsårer, hvoraf to fortsætter ned ud på foden.

Hvad er Hjernehindeblødning?

En hjernehindeblødning kaldes også en SAH (subarachnoidalhaemorragi). Dette er en alvorlig tilstand. Blødningen skyldes i de fleste tilfælde, at en udposning på en af hjernens pulsårer brister.