Table of Contents:

  1. Hvad er TCI tilfælde?
  2. Hvordan føles et stroke?
  3. Hvad betyder stroke dansk?
  4. Hvad er TCI og hvilke symptomer ses på en borger med et TCI tilfælde?
  5. Hvad er årsagen til TCI?
  6. Hvordan føles en lammelse?
  7. Hvorfor får man stroke?
  8. Hvad er årsagen til blodpropper?
  9. Hvor længe kan man gå med en hjerneblødning?
  10. Kan TCI ses på scanning?

Hvad er TCI tilfælde?

Hvad er TCI (Forbigående blodprop i hjernen)? Ved transitorisk cerebral iskæmi (TCI) forstås kortvarigt (under 24 timer) tab af dele af hjernefunktion forårsaget af en forbigående tilstopning af en pulsåre i hjernen eller i hjernens tilførende pulsårer.

Hvordan føles et stroke?

Ring 1-1-2, hvis du oplever ét af følgende tegn på et stroke: Pludselig nedsat eller manglende kraft i en arm eller et ben. Pludselig usammenhængende sprog, man begynder at vrøvle eller ikke kan finde ordene. Pludselig svaghed i den ene side af ansigtet eller man virker asymmetrisk i ansigtet.

Hvad betyder stroke dansk?

Et stroke er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen. Hvert år rammes cirka 12.000 danskere af et stroke. Det svarer til cirka 40 personer om dagen. Stroke er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

Hvad er TCI og hvilke symptomer ses på en borger med et TCI tilfælde?

SymptomerneTCI og blodprop i hjernen er de samme. De mest typiske symptomer er halvsidig lammelse af arm og ben eller halvsidig ansigtslammelse og talebesvær. Et TCI-anfald varer ofte kun i få minutter til få timer og symptomerne er forsvundet inden for 24 timer.

Hvad er årsagen til TCI?

Hvorfor får man TCI? De kortvarige tab af funktion, som man oplever ved et TCI, skyldes en forbigående nedsættelse af forsyningen af blod til en del af hjernen. De fleste anfald varer kun nogle minutter til få timer. Et TCI-anfald opstår på samme måde som en apopleksi (slagtilfælde, blodprop eller blødning i hjernen).

Hvordan føles en lammelse?

Halvsidig lammelse Ofte er armen hårdere ramt end benet. Musklerne i den ene side af ansigtet kan også være lammede, mundvigen kan hænge, og det kan da være vanskeligt at holde på mundvandet, tygge og synke samt tale.

Hvorfor får man stroke?

Forhøjet blodtryk, rygning og diabetes er de tre største årsager til stroke. Flere faktorer gør dig mere udsat for at få stroke: Forhøjet blodtryk. Rygning.

Hvad er årsagen til blodpropper?

Hvad skyldes blodpropper? Blodpropper i arterierne skyldes oftest åreforkalkning. Blodpropper i vener og lunger kan skyldes ofte inaktivitet, åreknuder, dybe venebetændelse, fedme, kræft, østrogenbehandling, væskemangel og graviditet.

Hvor længe kan man gå med en hjerneblødning?

Ca. 20% dør inden for den første måned, og blandt dem, der overlever, vil ca. 35% blive afhængig af hjælp fra andre. Efter en apopleksi er risikoen for, at man får en ny apopleksi eller dør inden for de kommende 2 år 10-30% og højest hos personer med forhøjet blodtryk, sukkersyge, hjertesygdom og høj alder.

Kan TCI ses på scanning?

Denne undersøgelse kan desuden vise, om der har været blodprop i det sidste døgn, eller tidligere. MR af hjernen kan være en god ide, hvis det kan udføres indenfor 48 timer, da den kan vise forekomst af helt friske blodpropper. MR er mere detaljeret end CT-skanning.