Table of Contents:

  1. Hvad kan g lyde som?
  2. Hvad er et lydord?
  3. Hvordan udtales Homer?
  4. Hvordan siger man onsdag?
  5. Hvor mange lyde har g?
  6. Hvordan beskriver man lyd?
  7. Hvordan lyder omvendt C?

Hvad kan g lyde som?

Når konsonanterne står allerforrest i et ord, har de som hovedregel den lyd man forventer; i ordene hest, gæst, læst, fest, vest og mester svarer bogstavet h altså til lyden [h], bogstavet g til lyden [g̊], l til [l], f til [f] osv.

Hvad er et lydord?

Lydord (sjældent Onomatopoietikon) er en betegnelse for et ord, som er dannet ved efterligning af naturlig lyd. Eksempelvis er dyrelydene "muh" og "øf" onomatopoietika, ligesom "pip", "vov" eller "mæh". Desuden ses det i orddannelser såsom "plask", "splat" "bøvs" og "bang".

Hvordan udtales Homer?

Navne på personer som er godt og grundigt indgået i vores verdensbillede, udtales på pæredansk, med vore egne vokaler og konsonanter og med dansk stød: Brahms, Schiller, Napoleon, Homer, Händel osv.

Hvordan siger man onsdag?

Den Store Danske Udtaleordbog beskriver da også udtalevarianten /o:nsda/ som både gammeldags og dialektal. Her kan altså være en forklaring på, hvorfor undersøgelsen fandt, at /o:nsda/ var mere hyppig hos den ældre generation.

Hvor mange lyde har g?

1/3 af alle ord på dansk har et eller flere G'er! Andet, man kan begrænse søgningen til ord som har G et andet sted end starten, da G vestnok aldrig er stumt i denne position. G har her næsten altid lyden /g/ som i ged, men nogle gange /sj/ i ord som genre (fra fransk).

Hvordan beskriver man lyd?

Lyd lyder forskelligt i forskellige rum. Rummets størrelse, dets form og det materiale væggene er lavet af, spiller ind på, hvordan vi opfatter lyden. Det kalder man rummets 'akustik'. God og dårlig akustik i et rum afhænger af, hvad det skal bruges til.

Hvordan lyder omvendt C?

Trin 4. Læreren introducerer de mindre brikker med vokaler. Læreren har en særlig opmærksomhed på vokalen o, der som hovedregel får en årh-lyd ved kort vokal, fx i komme, konge og klodset. O lyder som årh (vises med omvendt c-tegn).