Table of Contents:

  1. Hvilken sammenhæng er der mellem tyngdekraft og tidevand?
  2. Hvorfor forskel på tidevand?
  3. Hvad er månens omløbstid om Jorden?
  4. Hvad betyder Nipflod?
  5. Hvor stor er Jorden i forhold til Solen?

Hvilken sammenhæng er der mellem tyngdekraft og tidevand?

Tidevand skyldes især påvirkningen af Månens masse på Jorden. Tyngdepåvirkningen fra Månen trækker i alle bestanddele af Jorden, men der er forskel på kraften afhængigt af afstanden til Månen. Nærmest Månen er tiltrækningen størst, mens de fjerneste dele af Jorden oplever et væsentligt mindre træk.

Hvorfor forskel på tidevand?

Høj- og lavvande – eller flod og ebbe – skyldes Solens og Månens tiltrækningskraft på verdenshavene og Jordens rotation om sin egen akse. Forskellen på høj- og lavvande afhænger af, hvor tæt Månen er på Jorden, og hvordan dens bane løber i forhold til Solen.

Hvad er månens omløbstid om Jorden?

27 dageMånen / Siderisk omløbstid I forhold til fiksstjernerne kredser Månen om Jorden i løbet af 27 dage, 7 timer og 43,7 minutter (et siderisk omløb) i retningen fra vest mod øst i samme omdrejningsretning, som Jorden drejer om sin rotationsakse.

Hvad betyder Nipflod?

Nipflod. Nipflod er en svag tidevandsflod. Det forekommer hver 14. dag ved halvmåne (altså i første og sidste kvarter af månefaserne), hvor solens og månens bølger modvirker hinanden og flodbølgen bliver derfor lavere end normalt.

Hvor stor er Jorden i forhold til Solen?

Solen er 109 gange større end Jorden. Den er 1.392.700 kilometer i diameter og er 1000 gange tungere end alle solsystemets andre elementer tilsammen. Solen består hovedsageligt af brint og helium, men selvom den er lavet af gas, vejer den alligevel 2,2 milliarder milliarder milliarder tons.